Западът работи с техническия секретариат на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), за да обвини Русия в използването на химически оръжия.

Това заяви в понеделник постоянният представител на Руската федерация в ОЗХО, посланикът в Нидерландия Владимир Тарабрин, цитиран от ТАСС.

"Те работят и ще продължат да работят, каза той. Ние се съпротивляваме на това по всякакъв начин и се опитваме да покажем непоследователността на всички тези усилия, използвайки конкретни факти".

Русия и Украйна се обвиниха взаимно в употребата на химически оръжия

Русия и Украйна се обвиниха взаимно в употребата на химически оръжия

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) заяви, че обвиненията са недостатъчно обосновани

Припомняме, че в началото на май Русия и Украйна се обвиниха взаимно в употребата на химически оръжия на бойното поле, пред глобалния орган за наблюдение на химическите оръжия в Хага.

ОЗХО заяви, че обвиненията са "недостатъчно обосновани", но добави, че "ситуацията остава нестабилна и изключително обезпокоителна по отношение на възможното повторно използване на токсични химикали като оръжие".

САЩ заявиха, че Русия е нарушила международната забрана за химически оръжия, контролирана от ОЗХО, като е използвала задушаващия агент хлоропикрин срещу украинските войски.

ОЗХО заяви, че следи ситуацията от февруари 2022 г. насам, когато започна войната в Украйна.

Съгласно Конвенцията за химическите оръжия всеки токсичен химикал, използван с цел причиняване на вреда или смърт, се счита за химическо оръжие.

Politico: САЩ не изключват Русия да използва химически оръжия в Украйна

Politico: САЩ не изключват Русия да използва химически оръжия в Украйна

Отравянето на опозиционния активист Алексей Навални