Движещият мотив на Запада остава разширяването на НАТО по отношение на други страни. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на международния форум "Примаковски четения".

Той подчерта, че Западът приоритизира интереса си под различни форми, включително "слагайки ръка върху природните богатства на всяка страна" и дестабилизирайки определени пазари, "когато това е изгодно за тях".

Лавров отбеляза и че често регионите биват определяни като "зони от жизненоважен интерес", въпреки факта, че те са на хиляди мили от американските брегове.

Москва: НАТО е опасно близо до пряк сблъсък с Русия

Москва: НАТО е опасно близо до пряк сблъсък с Русия

Страните от Алианса се надпреварвали да доставят оръжия на Украйна

По негови думи съпротивата на западното малцинство да признае "многополюсните реалности" и да се откаже от "хегемонистичните стремежи" е основната причина за дисбаланса в международния ред.

НАТО скоро ще навлезе в Азиатско-Тихоокеанския регион, след което ще претендира, че отбранителната линия на блока е в Южнокитайско море, подчерта руският първи дипломат, цитиран от ТАСС.

"Не ако, а когато - и това ще се случи скоро - НАТО навлезе в Азиатско-Тихоокеанския регион, смятам, че те отново ще твърдят, че отбранителната политика остава в сила и НАТО е отбранителен съюз, просто отбранителната им линия ще минава през Южнокитайско море", отбеляза той.

Русия уточнява, че не иска конфликт с НАТО и САЩ и не заплашва с ядрена атака

Русия уточнява, че не иска конфликт с НАТО и САЩ и не заплашва с ядрена атака

Москва обвивяна Вашингтон в неспособност да води преговори