Домейнът http://t.me, чрез който може да се използва месинджърът Telegram през браузър, е бил блокиран от "Роскомнадзор" по искане на Главната прокуратура на Русия. Това съобщават официалните руски медии.

Месинджърът все още работи в Русия, според потребителите му, които обаче вече имат проблеми с достъпа.

"Търсеният ресурс е включен в регистъра на основанието, предвидено в член 15.3 от Федерален закон № 149-FZ от 27.07.2006 г.", се казва на уебсайта на федералната служба.

Като причина за блокирането "Роскомнадзор" посочва член от закона за информацията относно уебсайтове, които публикуват призиви към екстремизъм и подвеждащи социално значими данни.

От това следва, че основанието за включването на услугата в регистъра на Роскомнадзор е член 15, параграф 3 от Закона за информацията (ограничаване на достъпа до уебсайтове в интернет, които съдържат информация, призоваваща към масови безредици, екстремистки дейности или участие в масови мероприятия, провеждани в нарушение на установения ред, подвеждаща информация с обществена значимост).

Блокираха Telegram в Русия

Блокираха Telegram в Русия

Съдебното заседание се проведе бързо

РБК припомня, че още през април 2018 г. Роскомнадзор се опита да блокира Telegram в Русия, като обясни, че разработчиците на месинджъра са отказали да предоставят на Федералната служба по сигурност (ФСБ )ключовете за декриптиране на съобщенията. Таганският окръжен съд уважава молбата на Роскомнадзор. Агенцията блокира IP адресите, използвани от месинджъра, но въпреки това Telegram остава достъпен в Русия от мобилни устройства и компютри. Освен това някои длъжностни лица и държавни агенции продължиха да поддържат своите канали.

През лятото на 2020 г. "Роскомнадзор" обяви, че се отказва от изискването за ограничаване на достъпа до месинджъра, като обясни решението си с желанието на основателя на Telegram Павел Дуров да "противодейства на тероризма и екстремизма". Няколко месеца по-късно самият Роскомнадзор си направи свой канал в месинджърът Telegram.

РБК е изпратило запитване до "Роскомнадзор".

Следствието в Русия установи подготовка на масови безредици в дните на изборите

Следствието в Русия установи подготовка на масови безредици в дните на изборите

Това ставало в "Телеграм"