Русия разглежда разгръщането на елементи на глобалната система за противоракетна отбрана на САЩ (ПРО) в Япония и ескалацията на американското военно присъствие в региона като заплаха, коментира руският външен министър Сергей Лавров след среща с японския външен министър Таро Коно.

"Ние отново обърнахме внимание на редица действия на Вашингтон, включително разполагането на елементи на глобална система за противоракетна отбрана в Япония, увеличаване на военното й присъствие в региона и, като цяло, действия в областта на разоръжаването и контрола върху въоръженията, където САЩ разрушават всички съществуващи споразумения", обяснява Лавров.

Той подчертава, че "тези действия са заплаха за страната ни".

Курилските острови били идеално място за разполагането на американски ракети

Курилските острови били идеално място за разполагането на американски ракети

Това обявиха в Япония

В края на януари, САЩ започнаха изграждането на нова ПВО система. Тя има за цел да предотврати заплахата от ракетно нападение от страна на Северна Корея. За целта до 2025 г. в Япония ще бъде разположен нов радар. Преди това Токио ще има на разположение нови ПВО комплекси от Пентагона.

През март, Япония обяви, че създава нови военни бази в явен отговор на това, което Токио възприема като китайска заплаха в северната част на Тихия океан. Задачата им е "отговор и първа реакция в случай на извънредна ситуация и ще служат като ключова опора за свързани операции".

Министерството на отбраната също така планира да разработи крилата ракета, чийто обхват ще е 400 км. С такива ракети се планират да се въоръжат японските изтребители, които ще могат да атакуват вражески кораби извън обхвата на тяхната противовъздушна отбрана.

Япония ускорява военните си разходи заради Китай и Русия

Япония ускорява военните си разходи заради Китай и Русия

Купува F-35, ракети и радари, и модифицира Кага и Изумо в самолетоносачи в помощ на САЩ