Високопоставен командир на чеченските сили, воюващи в Украйна, е бил ранен. Това съобщи първоначално "Ройтерс", позовавайки се на телевизионния канал "Звезда" на руското министерство на отбраната.

Адам Делимханов, който е депутат в Държавната дума на Русия и командир на чеченската дивизия в руската Национална гвардия, е считан за втория най-високопоставен служител в кавказкия регион след Рамзан Кадиров.

Русия потвърди, че двама нейни висши военни са загинали край Бахмут

Русия потвърди, че двама нейни висши военни са загинали край Бахмут

Единият от убитите е командирът на руската 4-та мотострелкова бригада

В "Телеграм" Кадиров пише, че не може да се свърже с Делимханов и моли за помощ за намирането на неговия "скъп брат".

Делимханов - бивш чеченски сепаратист, който в крайна сметка премина на страната на Москва заедно с голяма част от ръководството на региона, пое важна роля във военната кампания на Русия в Украйна, като се зае с командването на чеченските сили в Мариупол в първите дни на конфликта.

Впоследствие председателят на руския парламент съобщи, че Делимханов е жив и здрав, опровергавайки твърденията, че е бил убит или ранен в Украйна.

"Току-що разговарях с него. Той е жив и здрав. Нещо повече, пожелава ви добро здраве", заяви председателят на Думата Вячеслав Володин пред депутатите.

ТАСС цитира друг чеченски командир, който твърди, че Делимханов е в Чечня, а не в Украйна, а появилите се съобщения в медиите, че той е бил ранен, са "фалшиви".

По-рано днес украинските медии съобщиха, че Делимханов е бил убит при артилерийски удар в Южна Украйна.

Чеченците от "Ахмат" на Рамзан Кадиров подписаха с руското МО

Чеченците от "Ахмат" на Рамзан Кадиров подписаха с руското МО

Министерство на отбраната се опитва да легализира честните военни компании