Външното министерство на Русия осъди решението на САЩ от вчера да забрани употребата на продукти на руската компания за киберсигурност "Kaspersky Lab" във всички правителствени агенции.

Това обяви говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова, добавяйки, че подобен ход представлявал заплаха за честната конкуренция.

"Медиите: "Вътрешното министерство на САЩ твърди, че продуктите на "Касперски" представляват заплаха за сигурността." Това е честна конкуренция, изразена в три реда", написа иронично Захарова във "Фейсбук".

Касперски се чувстват жертва на геополитически игри

Касперски се чувстват жертва на геополитически игри

По всичко изглежда "Лаборатория Касперски" е въвлечена в геополитическа борба

От руското посолство в САЩ също коментираха темата, като заявиха, че решението на американските власти предизвиква "съжаление", като това отлага перспективите за възстановяване на двустранните отношения.

Вчера вътрешното министерство на САЩ нареди всички институции от администрацията във Вашингтон да намерят решения, за да заменят употребата на продуктите на руската компания и свързани с нея компании, като изтъкна рискове от "злонамерени" атаки и като посочи, че има данни, че има податки за свързаност между "Касперски" и руските тайни служби.

"Касперски" отхвърлиха обвиненията, изтъквайки, че това не помага на което и да е правителство да провежда агресивни действия в киберпространството.