Руски съд осъди Алсу Курмашева, руско-американска журналистка на финансираното от САЩ Радио Свободна Европа(RFE/RL), на 6 години и половина затвор за разпространение на невярна информация за руската армия, предава "Ройтерс".

Говорител на съда в южния град Казан каза, че Курмашева е била осъдена в петък. Това беше същият ден, в който отделен съд в Екатеринбург осъди друг американски гражданин, репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович, на 16 години затвор за шпионаж след процес, осъден от неговия вестник и САЩ като измама.

Адвокатът на Курмашева не отговори на въпрос на "Ройтерс" дали тя ще обжалва.

Президентът и главен изпълнителен директор на RFE/RL Стивън Капъс нарече процеса и присъдата "подигравка с правосъдието", добавяйки, че "единственият справедлив изход е Алсу да бъде незабавно освободена от затвора от руските похитители".

47-годишната Курмашева бе задържана на 18 октомври, докато посещаваше семейство в родния си руски регион Татарстан. За първи път тя беше задържана за кратко по-рано миналата година, докато се опитваше да напусне Русия, и паспортите й бяха конфискувани.

Първоначално съдът я призна за виновна, че не е декларирала, че има американски паспорт, който е задължителен според руското законодателство, и я глоби. Седмица по-късно тя беше обвинена, че не се е регистрирала като "чуждестранен агент", за което тя се призна за невинна.

Съпругът на Курмашева, Павел Буторин, който също работи за RFE/RL, каза, че арестът й е свързан с книга, която тя е редактирала, озаглавена "Да кажем не на войната. 40 истории на руснаци, които се противопоставят на руската инвазия в Украйна".

Гершкович и Курмашева са сред най-малко половин дузина американци, осъдени и хвърлени в затвора в Русия на фона на най-големия срив на отношенията между Москва и Запада след Студената война.

Буторин е подал петиция към правителството на САЩ да определи Курмашева като неправомерно задържана, тъй като Вашингтон гледа на случая с Гершкович, което би отворило дипломатически пътища за преговори за нейното освобождаване.

Руски съд глоби Google с 4 милиона рубли

Руски съд глоби Google с 4 милиона рубли

Санкцията е за отказ за премахване на невярна информация