Данните за здравословното състояние на шофьора автоматично ще се предават на Министерството на здравеопазването на Руската федерация и ако лекарите открият шофьор със сериозни заболявания, несъвместими с шофирането, той временно ще бъде лишен от правата си. Това разкри "Комерсант" с позоваване на проектоизмененията в закона "За пътната безопасност".

Ако по време на рутинен медицински преглед се установи, че шофьор има заболяване, което е противопоказание за шофиране, той ще бъде изпратен на извънреден медицински преглед и шофьорската книжка автоматично ще бъде спряна от този момент.

Всяка 4-та шофьорска книжка купена

Всяка 4-та шофьорска книжка купена

Най-големи са нарушенията в Хасково, Враца, Монтана

Ако обаче диагнозата не бъде потвърдена и лекарят предостави съответното електронно заключение, пътната полиция ще възстанови валидността на шофьорската книжка. В случай на откриване на ограничителни противопоказания за шофиране, на автомобилиста ще бъде предложено да издаде нова книжка със съответната категория. Ако здравословното състояние изобщо не позволява шофиране на кола, правата ще бъдат отменени.

Списъкът на болестите, за които е забранено да се управлява автомобил, е регламентиран с правителствено постановление № 1604. Той включва проблеми със зрението, неработоспособност на крайниците, алкохолизъм, наркомания и редица други заболявания. Новите мерки ще влязат в сила през март 2022 г.