Ветеран от американския флот, който беше задържан в Русия от април, беше освободен от ареста в четвъртък след месеци на преговори на място, съобщиха преговарящите, цитирани от "Политико".

Сътрудници на Центъра за глобално действие "Бил Ричардсън" пътуваха до Москва и Калиниград многократно през последната година, за да преговарят за освобождаването на Тейлър Дъдли, родом от Мичиган, който беше задържан от руските власти, след като е преминал границата в Калининградска област от Полша.

Преди това той е бил в Полша на музикален фестивал. Все още не е ясно защо е преминал в руския ексклав.

"Дъдли се прибира вкъщи," се казва в изявление на Центъра.

"Преговорите и работата за осигуряване на безопасното завръщане на Тейлър бяха извършени дискретно и с ангажиране на място както в Москва, така и в Калининград", се казва в изявлението.

Бившият губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън подчерта значението на преговорите, без да разкрива подробности, в изявлението, като каза, че руските власти са постъпили "правилно". Той също така изрази загриженост за Пол Уилън, бившия морски пехотинец, който е задържан в Русия от 2018 г. и е осъден на 16 години затвор за шпионаж.

"Докато празнуваме безопасното завръщане на Тейлър, ние оставаме много загрижени за Пол Уилън и се ангажираме да продължим да работим за безопасното му завръщане, както и правим през последните четири години за него и за други американци", каза Ричардсън.

CNN първа съобщи новината и добави, че никой от американска страна не е бил изпратен в Русия в замяна на освобождаването на Дъдли.

Според непотвърдени информации на Дъдли не е било наложено наказание, въпреки че е бил съден за "незаконно преминаване на границата" и вместо това той е бил настанен в здравно заведение от закрит тип и вероятно става дума за "медицински случай".

Русия не стопля отношенията със САЩ въпреки размяната Бут - Гринър

Русия не стопля отношенията със САЩ въпреки размяната Бут - Гринър

Погрешно било да се правят хипотетични заключения