Повече от 70 украински терористи, проникнали на територията на Белгородска област, са ликвидирани с въздушни, артилерийски и други части в рамките на антитерористична операция.

За края на операцията съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков.

"В хода на антитерористичната операция въздушните удари, артилерийският огън и активните действия на подразделенията, покриващи държавната граница на Западния военен окръг, блокираха и разгромиха националистическите формирования", докладва Конашенков.

"Остатъците от националистите бяха изтласкани обратно на територията на Украйна, където продължиха да бъдат обстрелвани с оръжие до пълното им ликвидиране. Унищожени бяха повече от 70 украински терористи, четири бойни бронирани машини и пет пикапа", добави Конашенков.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков заяви, че съобщенията за влизане на диверсионна група в Борисовски район, разпространени в социалните мрежи, не отговарят на истината.

"Има съобщения за Борисовски район: село Богун-Городок, ферма Лозовая Рудка и село Цаповка. По наша информация е имало обстрел от въоръжените сили на Украйна", заявява Гладков.

Русия не свиква Съвета за сигурност заради Белгород

Русия не свиква Съвета за сигурност заради Белгород

Девет населени места са евакуирани, 12 души са ранени

По-рано през деня в Белгородска област бе обявена тревога и провеждане на контратерористични операция, съвместна между армията и службите за сигурност. Жителите на 9 населени места - Грайворон, Новостроевка, Горковски, Безименно, Мокрой Орловка, Глотово, Гори Подол, Замостя и Сподарюшено - са били евакуирани от територията. Също бе съобщено, че 14 населени места са останали без електричество. Причината за това не беше съобщена. 

Губернаторът Гладков заяви и че е засечен налет на два дрона. В рамките на операцията са били ранени 12 души, а една възрастна жена е починала по време на евакуацията. Повече подробности за жителите не се съобщават.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков още вчера заяви, че руският президент Путин е информиран за случващото се, а тази сутрин информира, че на този етап Съветът за сигурност няма да се събира по повод ситуацията в Белгороска област.