Желанието на много държави да се присъединят към БРИКС се обяснява с ясния дневен ред на асоциацията, плурализма на мненията и липсата на политизиране на актуалните теми.

Това заяви Мария Захарова, директор на дирекция "Информация и печат" на Министерството на външните работи на Руската федерация, в интервю, публикувано във вестник "Известия".

"Това се дължи на искането на световното мнозинство за диалог, взаимно уважение, мирно сътрудничество, уважение, суверенитет, независимост, основата на международното право, запазване на централната роля на международните организации, преди всичко на ООН, и, разбира се, икономическото развитие според приетите и одобрени правила", каза тя.

Лавров отбеляза нарастващия интерес към БРИКС

Лавров отбеляза нарастващия интерес към БРИКС

Той обвини САЩ в протекционизъм

Тя добави, че "това включва и уважение към традициите, изкуството, културата, религиозните и философски възгледи, характерни за определен регион или страна".

"Всичко това е отразено в БРИКС - без диктат, доброволно и равнопоставено участие, сега много въпроси не са политизирани. Например, икономиката трябва да се обсъжда с помощта на числа и факти, а не през призмата на придържането. догми или норми от друга сфера или през призмата на политическия заряд на една страна и нейните нужди", отбеляза официалният представител на руското външно министерство.

Турция не е предприела конкретни стъпки за членство на Турция в БРИКС

Турция не е предприела конкретни стъпки за членство на Турция в БРИКС

Но "процесът е в ход" каза говорителят на управляващата партия в страната Омер Челик

Тя подчерта, че БРИКС "има ясен, разбираем и уместен дневен ред, възможност за страните да изразят мненията си, да говорят за това, което е важно за тях, докато работят за общ резултат".

"Има доброволно участие, плурализъм на мненията, възможност за защита на гледната точка, затова световното мнозинство наистина вижда в БРИКС "светлината в края на тунела". вие (да се присъедините - АКО) в БРИКС, отговориха, че за тях това е изгодно и отваря редица възможности, а не от уважение към тази или онази страна или натиск от някой друг", завърши Захарова.

Малайзия иска да се присъедини към БРИКС

Малайзия иска да се присъедини към БРИКС

Официалните процедури ще започнат скоро

Припомняме, че БРИКС включва Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Етиопия, Иран, Египет и Обединените арабски емирства.

Турция не е предприела конкретни стъпки към изпълнение на заявеното си желание да се присъедини към групата на нововъзникващите икономики БРИКС, но "процесът е в ход", каза по-рано тази седмица говорителят на управляващата партия в страната Омер Челик. 

Москва и Пекин, по-специално, искат да разширят още повече групата, тъй като се стремят да се противопоставят на икономическото господство на Запада и би било голям дипломатически удар, ако Турция, съюзник на НАТО и кандидат за членство в ЕС, се присъедини.

Турция е сравнително сдържана в публичното пространство относно плановете си.

Запитан по време на посещение в Китай през юни дали Турция може да се присъедини към групата БРИКС, външният министър Хакан Фидан каза, че "бихме искали, разбира се, защо не?", без да уточнява повече.

Русия приветства докладваните коментари на Фидан и каза, че въпросът ще бъде в дневния ред на следващата среща на върха на БРИКС. Но турският министър на финансите Мехмет Шимшек по-късно каза в Лондон, че Турция не иска да се отделя от "основните" си западни партньори, докато нейният министър на отбраната подчерта миналия месец, че Анкара остава ангажирана с отговорностите си като съюзник в НАТО.

Интересът на Анкара към групата БРИКС и нейните приятелски връзки с Русия, особено в енергетиката, туризма, но също и в отбраната, събудиха страховете на САЩ и Европа, че Турция може да се отклони от традиционната си западна геополитическа ориентация.

Русия приветства желанието на Турция да се присъедини към БРИКС

Русия приветства желанието на Турция да се присъедини към БРИКС

Интересът е изразен от турския външен министър при посешението му в Китай