На пресконференция в Нижни Новгород, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обсъди ключовите теми от срещата на министрите на външните работи на страните от БРИКС. Лавров акцентира върху нарастващия интерес към сътрудничеството с БРИКС, критиката към протекционизма на САЩ и развитието на всеобхватен договор между Русия и Иран, предава ТАСС.

Сергей Лавров отбеляза, че интересът към сътрудничеството с БРИКС расте, като броят на държавите, желаещи да се присъединят, вече е около тридесет. Лавров увери, че този интерес няма да остане без отговор и съвместната работа ще продължи с препоръки към предстоящата среща на върха на лидерите на страните от БРИКС в Казан през октомври.

Лавров подчерта, че по-голямата част от делегациите на срещата на министрите на външните работи на БРИКС са осъдили протекционистичната политика на САЩ и техните съюзници, определяйки я като деструктивна. Той също така отбеляза, че западните държави не са склонни да изграждат мостове за сътрудничество с Русия и Китай и че техните опити да запазят хегемонията си чрез шантаж и санкции са обречени на провал.

Русия приветства желанието на Турция да се присъедини към БРИКС

Русия приветства желанието на Турция да се присъедини към БРИКС

Интересът е изразен от турския външен министър при посешението му в Китай

Лавров критикува Запада за финансирането на конфликта в Украйна, докато отделя значително по-малки суми за устойчиво развитие. Той настоя за прекратяване на едностранните инициативи по отношение на войната в Украйна, визирайки предстоящата конференция в Швейцария, и призова за връщане на украинските власти "в правното поле" за провеждане на преговори.

Лавров коментира и забавянето на изготвянето на всеобхватно споразумение между Русия и Иран, като обяви, че текстът е напълно съгласуван, но Техеран трябва да завърши няколко процедурни стъпки преди подписването. Той подчерта, че този документ ще издигне отношенията между двете страни на ново ниво.

Руският външен министър призова за незабавно прекратяване на израелската операция в Газа и решение на палестинския въпрос на принципа за създаване на две държави. Той определи методите на Израел по време на операцията като неприемливи и подчерта, че смърта на невинни хора е недопустима.

Съветът за сигурност прие резолюцията за Газа, а "Хамас" я приветства

Съветът за сигурност прие резолюцията за Газа, а "Хамас" я приветства

Русия се въздържа при гласуването