Турция не е предприела конкретни стъпки към изпълнение на заявеното си желание да се присъедини към групата на нововъзникващите икономики БРИКС, но "процесът е в ход", каза във вторник говорителят на управляващата партия в страната Омер Челик, цитиран от "Ройтерс".

BRICS включва Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Етиопия, Иран, Египет и Обединените арабски емирства.

Москва и Пекин, по-специално, искат да разширят още повече групата, тъй като се стремят да се противопоставят на икономическото господство на Запада и би било голям дипломатически удар, ако Турция, съюзник на НАТО и кандидат за членство в ЕС, се присъедини.

"Нашият президент е заявявал в различни моменти, че искаме да бъдем членове (на BRICS)... Искането ни по този въпрос е ясно. Този процес е в ход в тази рамка, но няма конкретно развитие по въпроса", Челик , от управляващата Реджеп Тайип Ердоган, каза пред репортери в Анкара.

"Ако има конкретно развитие - решение или оценка от страна на БРИКС за членство - ще го споделим с вас", каза той, попитан за съобщения в медиите по въпроса.

Турция е сравнително сдържана в публичното пространство относно плановете си.

Запитан по време на посещение в Китай през юни дали Турция може да се присъедини към групата БРИКС, външният министър Хакан Фидан каза, че "бихме искали, разбира се, защо не?" без да уточнявам повече.

Русия приветства докладваните коментари на Фидан и каза, че въпросът ще бъде в дневния ред на следващата среща на върха на БРИКС. Но турският министър на финансите Мехмет Шимшек по-късно каза в Лондон, че Турция не иска да се отделя от "основните" си западни партньори, докато нейният министър на отбраната подчерта миналия месец, че Анкара остава ангажирана с отговорностите си като съюзник в НАТО.

Интересът на Анкара към групата БРИКС и нейните приятелски връзки с Русия, особено в енергетиката, туризма, но също и в отбраната, събудиха страховете на САЩ и Европа, че Турция може да се отклони от традиционната си западна геополитическа ориентация.

Малайзия иска да се присъедини към БРИКС

Малайзия иска да се присъедини към БРИКС

Официалните процедури ще започнат скоро