В Русия се използват десетки тестове за новия коронавирус (COVID-19), те се справят със задачата си. Това обяви бившият главен санитарен инспектор на страната Генадий Онищенко, който в момента е депутат в Държавната дума.

Така той коментира думите на президента на Беларус Александър Лукашенко, който по-рано каза, че руските тестове за наличие на коронавируса често дават грешни резултати.

"Имаме редица тестови системи, тестовите системи работят", уверил Онищенко.

Той подчерта, че ако не работеха, самата Русия щяла да ги изведе от експлоатация, без да чака "великия лекар" Лукашенко.

"Бих посъветвал Лукашенко, че сега е пролет и трябва да се сее пшеница. Нека отиде на полята и да каже на колхозниците си как да сеят, той го разбира това. Но това тук  - това не е неговата тема", заключи Онищенко.

Беларус се готви за военен парад за Деня на победата, докато заразените нарастват

Беларус се готви за военен парад за Деня на победата, докато заразените нарастват

Вече близо 5 000 души са заразени

Роспотребнадзор от своя страна отбеляза, че руските тестови системи в много отношения превъзхождали своите чуждестранни аналози и тяхната висока ефективност била потвърдена в началото на февруари по време на изпитания в Китай. Русия е предоставила 14 000 тестови системи на Беларус и именно с помощта на тях те са открили първите заразени с вируса в страната, допълниха от руското ведомство.

Според последните данни в Русия са извършени повече от 1,8 млн. теста за коронавирус, като са открити почти 37 хил. заразени, от които са починали 313 души. В Беларус са извършени около 86 хил. теста, като броят на заразените достига 4 779 души, от които 42 са починали.

Удължиха до 1 май режима на движение с пропуск в Москва

Удължиха до 1 май режима на движение с пропуск в Москва

Нови 4785 души са установени с коронавирус, повече от половината от тях - в Москва