За изминалото денонощие броят на заразените в Русия се е увеличил с 4785 души - прираст с 15%, а смъртните случаи са 40. Половината от новозаразените руснаци са на възраст между 18 и 45 години.

Новозаразени с COVID-19 са установени в 79 региона, най-много от тях са в Москва - 2649. Продължава тенденцията за най-много случаи в Подмосковието - 428, и в Санкт Петербург - 139.

Заразените в Русия са почти 37 000 души, като близо 20 000 от тях са в Москва, жертвите на коронавирус са 313, половината от които в Москва.

Коронавирус: Пак рекордно много заразени и починали в Русия за денонощие

Коронавирус: Пак рекордно много заразени и починали в Русия за денонощие

Още 4 070 са регистрираните новозаразени за 24 часа

Временните ограничения, въведени в столицата Москва заради пандемията с коронавируса, се продължават до 1 май. Това съобщи кметът Сергей Собянин.

Той счита, че е постигнат ефект за недопускане на взрив от нови случаи и рязък ръст на заболеваемостта. "Това е първа скромна, но особено важна победа... Борбата не е завършена, а епидемията не е отстъпила", пише Собянин в блога си.

Столичните власти ще засилят контрола върху придвижването на гражданите с въвеждането на нов вид цифрови пропуски и ще направят проверките максимално автоматизирани. Въвеждат се и нови мерки - от 22 април включително и за ползване на метрото и обществения транспорт на граждани извън списък. С пропуски за придвижване разполагат доброволците, военните, милицията, превозвачите на товари. Свободната продажба на билети и карти се спира от 22 април до 1 май.

Глоби заплашват и гражданите, които използват личните си автомобили, за нерегламентирани пътувания.

Освен това Москва разширява програмата си за обезпечаване с безплатни лекарства - освен за пациенти с COVID-19, такива ще получават и граждани с проявление на остра вирусна инфекция/грип, зад която често се крие именно коронавируса.

Коронавирус: Русия отлага военния парад за Деня на победата

Коронавирус: Русия отлага военния парад за Деня на победата

Заради разразилата се епидемия

Припомняме, че заради кризата с разпространение на коронавирус Кремъл отложи и ежегодния военен парад по случай Деня на победата на 9 май. Президентът Владимир Путин обаче заяви, че парадът на Червения площад и шествието на "Безсмъртния полк" ще се състоят до края на 2020 г.