Русия отхвърли разговорите на украинския президент Володимир Зеленски за план, който той има за прекратяване на войната, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков бе категоричен, че Русия ще продължи "специалната военна операция" в Украйна.

Вчера Зеленски обяви, че ще представи плана си - пълни подробности, за които не е разкрил публично - на президента на САЩ Джо Байдън и двамата му потенциални приемници.

Украинският лидер посочи, че триседмичната украинска инвазия в Курска област в Русия е част от неговия план, но той включва и други стъпки на икономическия и дипломатическия фронт.

Русия хвърля още артилерия в боевете в Курска област

Русия хвърля още артилерия в боевете в Курска област

Доставени са и допълнителни ракети

Зеленски настоява Вашингтон да позволи на силите му да използват оръжия с голям обсег, доставени от САЩ, за да нанасят удари дълбоко в Русия. Той поясни, че идеята е това да принуди Москва да прекрати войната.

"Не за първи път чуваме подобни изявления от представители на режима в Киев. Ние сме наясно с природата на този режим ", изтъкна Песков, попитан за плана на Зеленски.

"Продължаваме нашата специална военна операция и ще постигнем всичките си цели", зарече се той.

В момента Русия е ангажирана с отблъскването на украинското нахлуване, което започна на 6 август, и продължава със собствената си офанзива в Донецка област в Източна Украйна.

Песков посочи и че Русия подкрепя мнението на Индия за необходимостта от мирно уреждане, но според него е "повече от очевидно", че в момента няма основа за преговори.

Вчера индийският премиер Нарендра Моди съобщи, че е казал на руския президент Владимир Путин в телефонен разговор, че подкрепя скорошно, мирно разрешаване на конфликта в Украйна. Дни по-рано Моди проведе разговори и със Зеленски в Киев.

Зеленски е "за" дипломация, но не и чрез загуба на територии

Зеленски е "за" дипломация, но не и чрез загуба на територии

Той подкрепя Индия да бъде домакин на среща за мир