Индийският премиер Нарендра Моди подкрепя скорошно мирно разрешаване на конфликта в Украйна. Това заяви самият той на руския президент Владимир Путин по време на телефонен разговор след посещение в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Посещението на Моди в Киев миналата седмица бе първото на индийски премиер в съвременната история на Украйна. То се състоя в нестабилен момент от войната, започната през февруари 2022 г. от Москва - голям доставчик на оръжия за Индия от времето на Съветския съюз.

Моди уточни, че двамата лидери са обсъдили начини за укрепване на партньорството между страните си. Кремъл не даде подробности, освен че двамата са провели телефонен разговор.

"Потвърден е твърдият ангажимент на Индия да подкрепи ранно, трайно и мирно разрешаване на конфликта", посочи Моди в социалната мрежа X относно разговора.

Моди: Русия е приятел на Индия в добри и лоши времена

Моди: Русия е приятел на Индия в добри и лоши времена

Отношенията между двете страни се основават на "взаимно доверие и уважение"

Визитата на Моди в Украйна дойде след тази в Русия през юли, по време на която той прегърна Путин в същия ден, когато руски ракетен удар порази детска болница.

Посещението му разгневи Украйна, а Държавният департамент на САЩ съобщи, че е изразило загриженост пред Индия относно връзките с Русия.

През последните години Вашингтон се опитваше да ухажва Ню Делхи като начин да се противопостави на нарастващото регионално влияние на Китай.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е казал на Моди, че ще подкрепи Индия да бъде домакин на втора мирна среща на върха, тъй като Киев се надява да намери домакин сред страните от Глобалния юг.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче изключи възможността за преговори, след като на 6 август Украйна започна нахлуването си в Курска област в Русия.

САЩ са загрижени за отношенията Индия-Русия

САЩ са загрижени за отношенията Индия-Русия

След посещението на Моди в Москва

Със своите традиционно близки икономически и отбранителни връзки с Москва, Индия се въздържа от критики към Русия за инвазията, като същевременно увеличи покупките на руски петрол до рекордни нива, оправдавайки хода с национален интерес.

Украйна се насочи към Ню Делхи, за да помогне за възстановяването на икономиката си, като покани инвеститори от индийски компании на януарската бизнес среща на върха в Индия.

Вчера Моди разговаря и с президента на САЩ Джо Байдън за посещението си в Украйна.

След думите на Моди „войната не е решение“, Путин хлопнал вратата

След думите на Моди „войната не е решение“, Путин хлопнал вратата

Индия си връща гражданите, вербувани по погрешка в руската армия