Индийският премиер Нарендра Моди призова в петък президента Володимир Зеленски да седне на масата за преговори с Русия. Моди също настоя за прекратяване на войната в Украйна и предложи да посредничи като приятел, за да помогне за постигането на мир, докато двамата лидери се срещнаха в Киев, предаде Ройтерс..

Първото посещение на индийски министър-председател в съвременната украинска история идва в нестабилен момент от войната, започната от Русия през февруари 2022 г., като Москва постига бавни печалби в Източна Украйна, докато Киев проведе светкавично трансгранично нахлуване в суверенната територия на Русия.

Моди, чието посещение в Москва миналия месец беше критикувано от Киев, каза, че е дошъл в Украйна с послание за мир и призова за диалог между Русия и Украйна при първа възможност.

"Пътят към разрешаването може да бъде намерен само чрез диалог и дипломация. И ние трябва да се движим в тази посока, без да губим време. И двете страни трябва да седнат заедно, за да намерят изход от тази криза", каза Моди.

"Искам да Ви уверя, че Индия е готова да играе активна роля във всички усилия за постигане на мир. Ако мога да играя някаква роля в това лично, ще го направя, искам да Ви уверя като приятел", каза той.

Моди заяви това по време на съвместни изявления, в които и двамата лидери приветстваха посещението като "историческо".

Моди говори втори и Зеленски нямаше възможност да отговори на призива за диалог.

Но украинският лидер каза в коментарите си, че "въпросът за прекратяване на войната и справедлив мир са приоритет за Украйна".

Украйна многократно е заявявала, че иска войната да приключи, но при условията на Киев, а не на Русия. Украйна настоява да проведе втора международна среща на върха по-късно тази година, за да развие визията си за мир и да включи представители на Русия.

Първата среща на върха, проведена в Швейцария през юни, подчертано изключи Русия, като същевременно привлече десетки делегации, включително една от Индия, но не и от Китай, втората по големина икономика в света.

Индия се откроява със своята амбивалентна позиция за войната в Украйна. Тя не осъди руската агресия срещу Украйна, стана един от основните вносители на руски петрол, а Моди се срещна няколко пъти с Владимир Путин. Той многократно се е изказвал, дори публично и в присъствието на Путин, за "мир" и против "война", но не уточнява кои условия на мир смята за предпочитани.

Руският външен министър Сергей Лавров каза в понеделник, че преговорите са изключени, след като Украйна започна нахлуването си в Курска област в западна Русия.

Украйна започна светкавична офанзива в района на Курск на 6 август, заявявайки за превземането на почти 100 населени места в това, което военни анализатори виждат като опит да се отклонят руските войски от Източна Украйна.

Силите на Москва бавно се придвижват напред, заплашвайки транспортния център Покровск и други украински позиции в Източна Украйна.

ISW: Русия започна да прехвърля части от Украйна в Курск

ISW: Русия започна да прехвърля части от Украйна в Курск

Важно решение на Кремъл