Премиерът на Индия Нарендра Моди пристигна в Киев за разговори с президента Володимир Зеленски. Това обяви високопоставеният депутат Олексий Гончаренко, цитиран от "Ройтерс".

Това е първото посещение на индийски премиер в Украйна, откакто страната получи независимост от Съветския съюз през 1991 г.

Посещението се случва в нестабилен момент от войната в Украйна. Украинските сили все още са в Курска област в Западна Русия след нахлуването им на 6 август, а руските войски напредват бавно, но стабилно в източната част на Украйна.

Посещението, което следва визитата на Моди в Москва през юли, е важно за подкрепяния от Запада Киев, който се опитва да подхранва дипломатическите отношения в Глобалния юг в усилията си да осигури справедливо споразумение за прекратяване на войната.

"Очаквам с нетърпение възможността да споделя перспективи за мирно разрешаване на продължаващия конфликт в Украйна", заяви Моди преди визитата. "Като приятел и партньор се надяваме на скорошно възстановяване на мира и стабилността в региона".

След думите на Моди „войната не е решение“, Путин хлопнал вратата

След думите на Моди „войната не е решение“, Путин хлопнал вратата

Индия си връща гражданите, вербувани по погрешка в руската армия

Посещението на Моди в Москва миналия месец съвпадна с тежкия руски ракетен удар по Украйна срещу детска болница. Атаката накара Моди да използва емоционален език, за да отправи мълчалив упрек към Путин на тяхната среща на върха.

Посещението обаче предизвика яростни критики от страна на Зеленски, който заяви, че е "огромно разочарование и съкрушителен удар върху мирните усилия да видиш лидера на най-голямата демокрация в света да прегръща най-кървавия престъпник в света в Москва в такъв ден".

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, посочи, че посещението на Моди в Киев е важно, тъй като Ню Делхи "наистина има известно влияние" върху Москва.

"За нас е изключително важно да изградим ефективно отношения с такива страни, да им обясним какъв е правилният край на войната - и че това е и в техен интерес", изтъкна той.

Индия се откроява със своята нееднозначна позиция за войната в Украйна. Тя не осъди руската агресия, стана един от основните вносители на руски петрол, а Моди се срещна няколко пъти с Владимир Путин. Той многократно се е изказвал, дори публично и в присъствието на Путин, за "мир" и против "война", но не уточнява кои условия на мир смята, че са за предпочитане.

На юнската среща на върха за мир в Швейцария Индия отказа да подпише заключителното комюнике, въпреки че то изрично включваше само онези украински искания, които никой в ​​света не отхвърля фундаментално - освобождаване на пленниците, продоволствена сигурност и радиационна безопасност.

Според агенция "Блумбърг" Моди се е съгласил да предаде съобщения между Зеленски и Путин, но е изключил възможността да играе ролята на посредник за прекратяване на войната на Русия в Украйна.

Индия потвърди, че Моди ще пътува до Украйна

Индия потвърди, че Моди ще пътува до Украйна

През юли месец Нарендра Моди бе в Москва, където се срещна с Владимир Путин