Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в интервю за френски медии, че Русия трябва да участва във втората среща на върха за мир в Украйна, тъй като повечето страни в света настояват за това. Интервюто му бе цитирано от Би Би Си.

Русия не беше поканена на първата глобална мирна среща, проведена в Швейцария. Представители на Кремъл казаха, че събитието не може да доведе до мир, тъй като участниците не обсъждат руските искания.

Украйна предложи на срещата на върха своя мирен план, който, наред с други неща, включва изтегляне на руските войски от всички окупирани територии, наказване на военнопрестъпниците и изплащане на репарации. Руските лидери на свой ред дадоха да се разбере, че боевете няма да спрат, докато Украйна не изтегли войските си от регионите, които Кремъл обяви за свои.

"По-голямата част от света днес казва, че Русия трябва да бъде представена на втората среща на върха, в противен случай това няма да доведе до реални резултати", каза Зеленски в интервю за френски медии (цитирано от материал на Франс прес на английски език). "След като целият свят ги иска на масата, не можем да възразим срещу това."

Срещата на върха в Швейцария не стана "сребърния куршум" на мира

Срещата на върха в Швейцария не стана "сребърния куршум" на мира

За Западния блок е трудно да привлече голям брой африкански и азиатски държави на своя страна

Относно мобилизацията в Украйна, Зеленски заяви:

"Минималната възраст е намалена. От военното командване съобщават, че темпът на мобилизация е увеличен. Има недостиг на хора на бойното поле, защото (мобилизираните) все още се обучават. Ние не сме Русия. В Русия някои войници получават само седемдневно обучение и след това ги изпращат на фронта. Нашите момчета трябва да преминат обучение поне два месеца.

Той обясни защо според него справедливият мир изисква възстановяването на териториалната цялост на Украйна:

"Справедливият мир за Украйна трябва да ни позволи да възстановим териториалната си цялост, но това не означава, че това трябва да бъде постигнато само с военни средства. Целият свят е заинтересован да спре Путин, за да останат границите неприкосновени. Днес ние сме на фронта, докато Путин иска да продължи войната. Русия е тази, която иска да води война. Можем да разрешим проблемите с дипломатически методи, ако Русия го иска.

Той коментира и как се отнася към възможността да се съгласи със загубата на територии:

"Трябва да разберете, че всеки въпрос, свързан с териториалната цялост на Украйна, не може да бъде решен от един президент, един човек или всички президенти на света без украинския народ. Това е невъзможно. Това противоречи на конституцията на Украйна. Украйна никога няма да се откаже от своите територии. Властите нямат формално право да раздават територии. Това трябва да го иска украинският народ."

Киев иска нова среща за мир до края на годината, има и кандидати за домакин

Киев иска нова среща за мир до края на годината, има и кандидати за домакин

Русия може да бъде поканена, ако е готова да разгледа пътната карта, изложена от Украйна, и не поставя ултиматуми