Украйна вярва, че на втора среща на върха, на която да бъдат разгледани предложенията на Киев за мир с Русия, може да бъде домакин страна от Глобалния юг. Русия може да бъде поканена, ако е готова да разгледа пътната карта, изложена от Украйна, и не поставя ултиматуми.

Това съобщава в петък "Ройтерс", като цитира помощника на президента Игор Жовква.

Жовква отказа да посочи потенциалните домакини, като каза, че това само ще помогне на Русия да провали дипломатическите усилия.

"Няколко държави, които предлагат да бъдат домакини и мога да кажа с голяма степен на вероятност, че такава среща на върха може да се проведе в някоя от страните от глобалния юг", каза Жовква.

Украйна иска срещата да бъде свикана преди края на годината.

Русия и Украйна не успяват да намерят посредник за Женевските конвенции

Русия и Украйна не успяват да намерят посредник за Женевските конвенции

Според Киев, Москва вече е отхвърлила две предложния

Президентът Владимир Путин каза на 14 юни, че Русия ще прекрати войната в Украйна, ако Киев се съгласи да се откаже от амбициите си да се присъедини към НАТО и да предаде всичките четири провинции, претендирани и частично окупирани от Москва - искания, които Киев отхвърли като равносилни на капитулация.

Имайки подкрепата на повечето западни страни, Киев засили усилията си да спечели подкрепа от Глобалния юг и от азиатските страни, исторически по-близки до Русия и по-двусмислено настроени към войната на Москва в Украйна.

Китай, който обяви "безгранично" партньорство с Русия дни преди Москва да започне инвазията си, не присъства на срещата на върха. Тя се представя като неутрална и отрича да е снабдявала Москва с оръжие или боеприпаси

Припомняме, че повече от 90 държави присъстваха на първата среща на върха в Швейцария миналата седмица, докато Украйна търси широка подкрепа за своя план за прекратяване на войната, започнала преди близо 28 месеца.

Москва, която не беше поканена, описа резултата от срещата - комюнике, подписано от повечето участници, но отхвърлено по-специално от Индия, Бразилия и Саудитска Арабия - като "близък до нула".

Кремъл пресметна резултатите от срещата за мир в Швейцария - "близки до нула"
Обновена

Кремъл пресметна резултатите от срещата за мир в Швейцария - "близки до нула"

Конференцията показала безсмислието на воденето на преговори без Русия

Руският президент Владимир Путин, говорейки на среща с ръководството на руското външно министерство, посочи основните условия за започване на мирни преговори с Украйна за прекратяване на конфликта: изтеглянето на украинските войски от цялата територия на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област и отказът на Киев да се присъедини към НАТО. 

Съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк нарече инициативата на Путин за разрешаване на конфликта "пълна профанация".

"Няма нови "мирни предложения" от Русия. Лицето Путин озвучи само "стандартния набор на агресора", който вече беше чут многократно. Съдържанието му е доста конкретно, крайно обидно за международното право и абсолютно красноречиво говори за неспособността на сегашното руско ръководство да оцени адекватно реалностите", написа Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария, в социалната мрежа X (известна доскоро като Twitter).

Срещата на върха в Швейцария не стана "сребърния куршум" на мира

Срещата на върха в Швейцария не стана "сребърния куршум" на мира

За Западния блок е трудно да привлече голям брой африкански и азиатски държави на своя страна

Според Подоляк планът на Путин означава предаване на украински територии, отказ от суверенитет, субективност и защита.

А премахването на западните санкции, смята съветникът на президента, ще позволи на Русия да "попълни милитаризираната икономика" и да увеличи "информационните провокации по света".

Путин подчерта по време на пресконференция във Виетнам в четвъртък, че Западът ще "обвини" украинския президент Володимир Зеленски за всички "непопулярни решения" и впоследствие ще се опита да го "замени" до 2025 г.

Руският лидер подчерта още, че предоставянето на оръжие на Украйна от Южна Корея би било "голяма грешка".

По-нататък той заяви, че Русия има "правото" да доставя оръжие на други региони, като най-вероятно намекваше за Северна Корея, с която Путин подписа договор за стратегическо партньорство, който гарантира военна подкрепа на всяка от страните в случай на война.