Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свиква заседание на Съвета НАТО-Украйна в сряда по искане на Киев.

"Заседанието ще се проведе на ниво посланици", заяви говорителят Фара Дакълла, посочва Reuters.

По време на заседанието чрез видеовръзка украинският министър на отбраната Рустем Умеров ще информира съюзниците за ситуацията на бойното поле и приоритетните нужди от способности.

"Утрешната среща ще се проведе след последните вълни от тежки руски удари срещу украинското цивилно население и инфраструктура". В изявлението от НАТО се посочва, че съюзниците от НАТО остават решени да продължат да укрепват украинската отбрана.

Съветът НАТО-Украйна беше създаден миналата година, за да се осигури по-тясна координация между Алианса и Киев. На заседанията на съвета обикновено присъстват посланици на страните членки на НАТО и украински официални лица.

Сирски: Украйна изпревари руската армия за откриване на трети фронт от Курск

Сирски: Украйна изпревари руската армия за откриване на трети фронт от Курск

Няма независимо потвърждение за плановете на руската армия

Малко преди свикване на заседанието украинският президент Володимир Зеленски направи изявление в рамките на "Украйна 2024. Независимост", който се провежда в Киев. Изтребителите F-16, които Украйна получи от западните съюзници, са участвали в отблъскването на атаката в понеделник, заяви Зеленски и поиска още самолети.

През август Украйна получи първата партида F-16, които бяха включени в състава на военновъздушните сили веднага. Няма информация точно колко на брой са машините.

В понеделник, първата от вълна на атака, украинската ПВО отрази 102 ракети и 99 дрона. Тази нощ последва втора мощна атака, която включи три "Кинжал", освен останалите ракети и също близо 100 дрона.

Цел на руската атака бяха съоръжения от енергийната инфраструктура, вероятно в опита на Москва да блокира страната преди настъпването на студа и зимата. Също така атаката може да бъде свързана с отговор на офанзивата на украинската армия в Курска област.

Володимир Зеленски коментира и тази тема от форума.

Случващото се там, по думите на Зеленски, е отбранителна операция. "Ние не допускаме създаването на буферни зони на наша територия, ние отговаряме с всички защитни възможности и стъпки на територията на Руската федерация, за да предотвратим окупацията на нашата земя", така Зеленски отхвърля да се говори за окупация.

Киев: Украйна не иска руска земя, защитаваме своите

Киев: Украйна не иска руска земя, защитаваме своите

Възможни са руски операции под фалшив флаг в завзетите територии

"Ние не присъединяваме нищо към нашата държава, не променяме законодателство, конституция и т.н. Не се нуждаем от допълнителни, чужди земи, не се нуждаем и от чужди граждани."

Също така Зеленски повтори тезата си от вчера, че на този етап разрешаване на конфликта по дипломатически път не е възможно. Той все още смята, че диалогът с руския държавен глава Владимир Путин е безсмислен и то тъй като руският лидер не иска да сложи край на войната, започнал срещу Украйна, с дипломатически средства.

"Не че няма компромиси с Путин, с Путин по принцип диалогът към днешния ден е... празен, безсмислен. Защото той не иска да сложи край на войната по дипломатически път. Изглежда, че е готов да я приключи по дипломатически път, но да му дадете 30% от нашата земя. Струва ми се, че не сме на една вълна с него в това отношение", заяви Зеленски.

Forbes: Само за ден Русия удари по Украйна с ракети за $1,3 млрд.

Forbes: Само за ден Русия удари по Украйна с ракети за $1,3 млрд.

Кремъл продължава с тактиката си за удря по граждански цели