Русия заяви на заседание в Международния съд на ООН, че съдът няма юрисдикция по делото, заведено от Украйна срещу Москва за предполагаема подкрепа на проруски сепаратисти в Крим и Източна Украйна, съобщава "Ройтерс".

С подадена молба до Международния съд през 2017 г., Украйна иска от съдиите да наредят на Русия да спре предполагаемото финансиране и оборудване и да спре предполагаемата дискриминация на етническата група кримски татари.

НАТО отново призова Русия да върне моряците и военните кораби на Украйна

НАТО отново призова Русия да върне моряците и военните кораби на Украйна

За Русия, трибуналът няма юрисдикция да разглежда инцидента в Керч

Москва многократно отрича изпращането на войски или военно оборудване в Източна Украйна и твърди, че претенциите на Киев са заобиколен начин за постановяване на съдебно решение относно законността на анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Сблъсъците в Източна Украйна между проруските бунтовници и украинските правителствени сили са загинали около 13 000 души.

"Делото, заведено от Украйна, трябва да бъде отхвърлено поради липса на юрисдикция", коментира пред съда Дмитрий Лобач, посланик на Русия, който представлява Москва в случая.

Холандия, Австралия и Русия преговарят за сваления самолет MH17

Холандия, Австралия и Русия преговарят за сваления самолет MH17

Първите тристранни разговори за инцидента са се провели по-рано този месец

Той отрича и обвинението на Украйна, че Русия е участвала в свалянето на полет на MH17 на "Малайзия Еърлайнс" над украински бунтовнически територии през юли 2014 г., като по този начин е нарушила конвенцията за борба с тероризма на ООН.

Киев не успява да докаже, че Москва има "намерението и знанието", необходими по конвенцията, които биха предизвикали юрисдикция по този съд, допълва той.

Самолетъ се разби, след като е ударен от произведена в Русия ракета "Бук", загиват всички 298 пътници и екипажа.

Лобач допълва, че шестичленният разследващ екип, воден от Холандия, който стига до заключението, че установката на ракетата земя-въздух идва руска база, "не дава отговор защо самолетът е свален и кой е отговорен".

Изслушванията тази седмица са съсредоточени главно върху въпроса за юрисдикцията, а решение за това може да бъде взето в края на тази година или началото на 2020 година.

Украйна очаква от Русия бързо и пълно изпълнение на заповедта на Трибунала

Украйна очаква от Русия бързо и пълно изпълнение на заповедта на Трибунала

С освобождаване на моряците, Москва ще изрази готовност за решение по "цивилизован начин"