Изпълнението от страна на Русия на решението на Международния трибунал на ООН по морско право може да бъде първият сигнал за истинската готовност на руската страна за по-нататъшно уреждане на отношенията с Украйна, съобщи в събота президентът на Украйна Володимир Зеленски.

"Изпълнението на заповедта на Международния трибунал на ООН за освобождаването на заловените украински моряци и кораби от Руската федерация може да бъде първият сигнал от руското ръководство за истинска готовност за прекратяване на конфликта с Украйна", пише той на страницата си във Фейсбук.

Президентът на Украйна добави, че по този начин Москва може да предприеме стъпка към "деблокиране на преговорите" и решаване на този проблем по "цивилизован начин".

Международен трибунал постанови Русия да освободи украинските моряци
Обновена

Международен трибунал постанови Русия да освободи украинските моряци

Според Москва моряците са задържани заради нарушаване на държавната граница в района

Украйна очаква Русия да изпълни решението на Международния трибунал на ООН по морско право да освободи задържаните моряци в Керченския проток, коментира заместник-министърът на външните работи на Украйна Лана Зеркал.

"Очакваме Русия бързо и пълно да изпълни заповедта на Трибунала. Припомнете си, че в подобен случай - Arctic Sunrise, Русия също не взе участие, а бързо освободи хората", пише тя във Фейсбук.

НАТО: Русия трябва да освободи украинските моряци и да напусне Крим

НАТО: Русия трябва да освободи украинските моряци и да напусне Крим

Политическите решения в НАТО стават военна стратегия за възпиране и отбрана