Международният трибунал на ООН по морското право постанови Русия да освободи задържаните 24 украински моряци, обяви съдията, председателстваш изслушванията в Хамбург, предаде ТАСС.

Според Москва моряците са задържани заради нарушаване на държавната граница в района на Керченския проток.

Украйна съди Русия в Страсбург заради пленените моряци

Украйна съди Русия в Страсбург заради пленените моряци

Внесен е иск…

Руската страна не участва на изслушванията.

Трибуналът поиска Русия да предаде на Украйна три конфискувани кораба. Съдът също призова страните да избягват действия, които могат да изострят ситуацията в Керченския проток. Според трибунала отсъствието на руската страна не е причина да не се разглежда делото.

Председателят на трибунала Пак Джин Хън заяви, че до 25 юни Русия и Украйна трябва да представят пред трибунала доклади за инцидента.

Украйна сезира международен съд за пленените от Русия моряци

Украйна сезира международен съд за пленените от Русия моряци

Русия да освободи моряците...

В нота до съда посолството на Русия в Германия отбелязва, че според Москва трибуналът по морско право няма юрисдикция, за да разглежда инцидента в Керченския проток.

Министерството на външните работи на Русия коментира решението на трибунала. Ведомството подчертава, че руската страна продължава да отстоява позицията си. Конкретно министерството счита, че трибуналът няма юрисдикция да разглежда ситуацията в протока. В съобщението се пояснява, че руската страна нееднократно е заявявала, че се изключва задействане на Конвенцията на ООН по морското право (1982) за разрешаване на спора между двете страни. Москва призовава украинската страна в бъдеще да действа в съответствие с руските закони, които касаят плаването в Керченския проток.

Русия задържа 24 украински моряци и конфискува няколко кораба в Керченския проток на 25 ноември 2018 г.

Зеленски не възнамерява да преговаря с Русия, която нарича агресор

Зеленски не възнамерява да преговаря с Русия, която нарича агресор

Иска западни стандарти в армията, да се отърве от всичко съветско и да е равностойна на най-добрите в света