Президентът на Украйна Володимир Зеленски не възнамерява да преговаря с Русия, няколко пъти споменава Руската федерация като страна, която изпреварва Украйна във всички отношения, но я нарича "агресор", съобщава ТАСС.

На въпроса на журналиста на обществената телевизия дали ще има преговори с Русия, Зеленски отговаря с "Не."

В представянето на иновативното бъдеще на страната, той също показа снимка от заседание на Върховната Рада и от заседанието на Държавната Дума, придружено от надписа: "Депутатите предложиха да върнат Русия към стария календар". "Това е мястото, до което могат да ни доведат ... Нещо, което не искаме", коментира той.

В понеделник, по време на встъпителната си реч, Зеленски коментира, че постигането на мир в Донбас е негов първи приоритет, за реализацията на който е готов да "направи нещо". Зеленски обеща на Русия политика на "моркова и тоягата", а за "тоягата" Украйна ще разчита на Запада.

На 21 май ръководителят на президентската администрация на Украйна Андрей Богдан заяви, че Зеленски възнамерява да инициира референдум за преговорния процес между Украйна и Русия. 

В Украйна настояха за оставката на Зеленски

В Украйна настояха за оставката на Зеленски

Беше създадена специална петиция по въпроса

Украинският президент иска украинската армия да се отърве от всичко съветско и да въведе западни стандарти

"Очаквам, че с появата на генерал Хомчак, в армията ни ще остава все по-малко съветско всеки ден, вместо това западните стандарти ще се прилагат на практика", пише Зеленски в Туитър.

Президентът изрази надежда, че украинската армия ще постигне високи стандарти. "Въоръжените сили на Украйна трябва да станат равностойни с най-добрите армии на света", допълва той.

НАТО: Русия трябва да освободи украинските моряци и да напусне Крим

НАТО: Русия трябва да освободи украинските моряци и да напусне Крим

Политическите решения в НАТО стават военна стратегия за възпиране и отбрана