Петиция за оставката на президента на Украйна Володимир Зеленски е била регистрирана на интернет страницата на президентството, съобщават местните медии.

Тя е подкрепена вече от 4405 души от 25 хиляди, които са необходими за разглеждането на петицията. Срокът за подписването на петицията е 90 дни.

"Възползвайки се от липсата на смислени обещания към хората, вие започнахте да приписвате собствените си капризи на волята на хората. Неприемливо е положението, при което "слугата на народа" няма морални задължения пред своя народ, сформирани в изборния процес. Затова ние, народът на Украйна, настояваме за вашата незабавна оставка от длъжността президент на Украйна", се изтъква в текста на петицията.

Върховната рада се заяде със Зеленски

Върховната рада се заяде със Зеленски

Андрей Парубий добави, че депутатите ще обжалват указа на президента за разпускане на парламента

Авторите на петицията твърдят, че новият държавен глава "всъщност няма подкрепата на 73% от избирателите", а само е консолидирал протеста на украинците.

На 30 април Централната избирателна комисия на Украйна официално призна Зеленски за победител в президентските избори - във втория тур той спечели 73,22% от гласовете, докато Петро Порошенко - 24,45%.

В понеделник се състоя инаугурацията на новия държавен глава на Украйна, след която Зеленски обяви разпускането на Върховната рада (парламента). Указът за това беше публикуван днес, с което започва изборният процес.

Ако по-рано изборите за Радата бяха планирани за октомври, сега украинските депутати ще имат около два месеца работа в настоящия състав.

Зеленски положи клетва и разпусна Върховната рада

Зеленски положи клетва и разпусна Върховната рада

Той обяви, че разпуска Върховната рада и правителството