Украински партийни лидери се обявиха срещу решението на президента да разпусне парламента и пренебрегнаха призива му за промени в Изборния кодекс, информират АП и радио "Свободна Европа".

Парламентарните лидери се срещнаха с новия президент Владимир Зеленски във вторник и публично подкрепиха плана му за предсрочни избори при нови правила.

Зеленски предлага референдум за отношенията с Русия

Зеленски предлага референдум за отношенията с Русия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира идеята за организиране на референдум

Но днес те изненадващо се изметнаха. Председателят на Върховната рада Андрей Парубий заяви пред депутатите, че указът на Зеленски за свикване на предсрочни избори е в нарушение на закона. Парламентът също отказа да дискутира предложените от държавния глава поправки за по-прозрачни избори.

Във вторник Зеленски официално нареди разпускане на парламента заради липса на обществена подкрепа. Той иска промяна в избирателната система, тъй като в момента системата е корумпирана. Държавният глава конкретно поиска изцяло пропорционална избирателна система.

Зеленски обеща на Русия политика на "моркова и тоягата"

Зеленски обеща на Русия политика на "моркова и тоягата"

За "тоягата" Украйна ще разчита на Запада

Днес парламентът проведе извънредно заседание, но не обсъди поправките на Зеленски. 127 депутати срещу 92 гласуваха против обсъждане на внесените промени.

Следващото заседание е насрочено за 28 май.

Андрей Парубий добави, че депутатите ще обжалват указа на президента за разпускане на парламента пред Конституционния съд.

Кремъл съобщи при какви условия Путин ще поздрави Зеленски

Кремъл съобщи при какви условия Путин ще поздрави Зеленски

Руският лидер няма такива планове