Началникът на администрацията на новия украински президент Володимир Зеленски - Андрей Богдан, разказа в ефира на телевизия "112 Украина" за причината за призива на Украйна към САЩ да затегнат санкциите срещу Русия.

По думите му това е отговор на "мълчанието" на Москва по предложените инициативи, по-специално по отношение на преговорите за освобождаването на задържаните украински моряци след инцидента в Керченския проток на 25 ноември 2018 г.

НАТО проучва опита на Украйна в борбата срещу "руската тактика на хибридна война"

НАТО проучва опита на Украйна в борбата срещу "руската тактика на хибридна война"

За обучение на военни специалисти в страните от алианса

В тази връзка Богдан отбелязал, че Украйна при управлението на Зеленски ще се придържа към политиката на "моркова и тоягата" по отношение на Русия.

В Киев са готови да провеждат срещи, да разговарят и мирно да разрешат конфликта, но Москва все още не била съгласна с това.

"И разбира се, трябва да вървим и по другия път - на тоягата. Да поискаме от международната общност да окаже натиск върху държавното ръководство на Русия, така че те все пак да вземат определени решения. Те правят крачка към нас", добави началникът на президентската администрация.

Украйна въведе нови икономически санкции срещу Русия

Украйна въведе нови икономически санкции срещу Русия

Предвижда се забрана за доставка на определи групи стоки и въвеждане на специални мита

По време на встъпването си в длъжност Зеленски заяви, че е готов за диалог за разрешаване на ситуацията в Донбас и първата стъпка към неговото начало ще бъде връщането на задържаните.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че би било по-правилно украинският президент да започне разговор за Минските споразумения и по-конкретно с разпоредбата за обмен на задържани на принципа "всички за всички".

В Москва след встъпването в длъжност на Зеленски също така подчертаха, че чакат сигнали и нови стъпки от избрания президент за разрешаване на конфликта в Югоизточна Украйна.

Украйна издаде ултиматум към ЕС да не разхлабва санкциите срещу Русия

Украйна издаде ултиматум към ЕС да не разхлабва санкциите срещу Русия

Иначе щяла да откаже да спазва Минските споразумения