Украйна ще откаже да спазва Минските споразумения, ако европейските страни отслабят санкционния натиск срещу Москва. Това предупреди украинският външен министър Павло Климкин, цитиран от руските медии.

"Ако сега, след като Русия започна да издава паспорти (на жителите в сепаратисткия Донбас), вие направите стъпки към Русия, то тогава изцяло ще бъде разрушена цялата логика на това, което сме правили досега", коментира украинският първи дипломат.

Допълва се, че аналогично изявление Климкин е направил в Брюксел на среща на външните министри на страните членки на Европейския съюз. Според украинския външен министър отслабването на режима на санкции на Европейския съюз "ще убие" Минските споразумения, които бяха сключени през 2015 г. между Русия и Украйна с посредничеството на Германия и Франция. 

Украйна: Ходът на Путин с паспортите  е традиционна кагебистка тактика

Украйна: Ходът на Путин с паспортите е традиционна кагебистка тактика

Опит да вдига залога и да ескалира…

В края на април руският президент Владимир Путин подписа указ за опростена процедура за получаване на руски паспорти от жителите на някои райони на Луганска и Донецка области в Украйна. По думите му въпросът бил от чисто хуманитарен характер, като Москва нямала желание да създава проблеми на Киев, но ситуацията с гражданските права в Донбас излизала извън допустимите граници.

Това решение срещна съпротива от страна на Киев. По-специално Климкин обеща да отговори на този ход на Путин, а също така призова външните министри на страните от Г-7 за налагане на нови санкции срещу Русия. Европейският съюз обаче отказа да предприеме нови ограничителни мерки срещу Москва.

Порошенко зове Меркел да подкрепи засилване на санкциите срещу Русия

Порошенко зове Меркел да подкрепи засилване на санкциите срещу Русия

Обсъждат увеличаване на натиска върху Москва за освобождаване на украинските моряци