Президентът на Русия Владимир Путин не планира да поздрави държавния глава на Украйна Владимир Зеленски за встъпването му в длъжност (инаугурацията), съобщава "Москва таймс".

Запитан дали Путин ще поздрави новия президент на Украйна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че руският лидер няма такива планове. Той поясни, че Путин ще поздрави новия държавен ръководител, ако Зеленски допринесе за урегулиране на конфликта в Източна Украйна и постигне първи успехи в нормализирането на отношенията с Русия.

Оставки от военния министър на Украйна и шефа на службата за сигурност

Оставки от военния министър на Украйна и шефа на службата за сигурност

Василий Грицак съобщи, че се оттегля

Той уточни, че в момента няма контакти между двете страни. Иначе Песков изрази надежда, че новият президент на Украйна ще помогне за нормализиране на отношенията с Москва.

На церемонията по встъпването в длъжност Зеленски определи като първостепенна задача прекратяване на огъня в Донбас. Той обяви готовност за диалог. Закани се да освободи украинските пленници.

Запитан дали Русия може да изпълни искането на Зеленски за освобождаване на украинските затворници, Песков отбеляза, че Москва е готова да продължи диалога по въпроса.