Русия трябва да освободи украинските кораби и моряци, и да напусне Крим, коментира председателя на Военния комитет на НАТО, Стюарт Пийч.

"И само за да стане ясно, този Алианс не приема и няма да приеме незаконното анексиране на Крим от Русия и ние продължаваме да призоваваме Русия да се оттегли от Крим и да прекрати подкрепата си за бойците в Източна Украйна. Също така призоваваме Русия да освободи украинските моряци и кораби, заловени през ноември миналата година близо до Азовско море", обясни той.

Както заявява генералният секретар в обръщението си към Конгреса миналия месец, Алиансът е изправен пред безпрецедентни предизвикателства и глобалният баланс на силите се променя, коментира Пийч на 181-вата сесия на Военната комисия на началниците на отбраната на НАТО от Брюксел.

70 години от създаването си, НАТО остава мощна комбинация, политико-военният отбранителен алианс се ангажира да защитава населението и териториите си от всяко потенциално предизвикателство от всяка посока.

70 години НАТО и бъдещето на военния съюз

70 години НАТО и бъдещето на военния съюз

Да устои на развода между Европа и Америка и заплахите от Русия и Китай

НАТО се адаптира като Алианс с най-голямото укрепване на колективната отбрана от десетилетия. Увеличава се готовността на силите. В източната част на Алианса се поддържа присъствието на четири многонационални бойни групи, подкрепени от съвместни сили.

НАТО гарантира, че остава в челните редици на технологичните промени, като увеличава усилията си за пробивни технологии и увеличава човешкия си капитал, докато се трансформира. Алиансът засилихме ролята си в борбата срещу тероризма, включително създаването на нова и важна мисия за обучение в Ирак.

Миналият месец външните министри на НАТО одобриха пакет от мерки за Черноморския регион за подобряване на нашата ситуационна осведоменост и за увеличаване на подкрепата за Грузия и Украйна.

Адаптацията не е приключила - продължава работата, за да се гарантира, че Съюзът е готов и способен, коментира Пийч.

Военният комитет, постоянният военен орган в Алианса, играе ключова роля в тази адаптация, като продължава да предоставя неограничени военни съвети и насоки на Северноатлантическия съвет.

За НАТО Китай е новата Русия

За НАТО Китай е новата Русия

Ако Европа се съсредоточи върху Русия, ще облекчи САЩ, да се концентрира в Азия

"Докато седим тук днес, по целия свят войници, моряци, пилоти и морски пехотинци от всички съюзници и партньори работят заедно под флага на НАТО - от далечния север до Средиземно море, от северния Атлантик до Афганистан. Нашите войски играят жизненоважна роля за гарантиране на безопасността и сигурността на съюзническото население и територия", добави председателят на военния комитет.

Военният комитет отговаря за превръщането на политическите решения и насоки във военната стратегия.

Сесията на комитета започва със среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, което ще даде възможност на началниците на отбраната да бъдете пряко информирани от генералния секретар за неговите приоритети.

Обсажда се военната стратегия на НАТО и цялостното ни отношение на възпиране и отбрана.

Военната стратегия предоставя всеобхватни насоки, очертаващи как Съюзът ефективно възпира, защитава и помага за оформянето на бъдещите планове.

Захарова поздрави НАТО: Не се увличайте в обсесивни фобии

Захарова поздрави НАТО: Не се увличайте в обсесивни фобии

"Миролюбивостта, както знаете, е отличителна черта на нашите американски партньори, една добра традиция", коментира тя

Не може да се предвиди бъдещето, но тази стратегия и стратегическото мислене, които се предоставят, дават ниво на насоки за това какво може да се направим в зависимост от представените обстоятелства.

Ефективното възпиране е в убеждаването на потенциален агресор, че последиците от принуда или въоръжен конфликт надхвърлят потенциалните ползи.

Това изисква Алиансът да запази и поддържа надеждна военна способност и стратегия с политическа воля за действие.

Тази политическа воля е ясна от миналата година, когато по време на срещата на високо равнище в Брюксел държавните и правителствени ръководители приемат над 100 решения за засилване на защитата и възпирането.

Военната комисия превръща тези решения в реалност. Тя увеличава способността на алианса да се движи през Атлантическия океан и в рамките на Европа и модернизира военната командна структура.

Днешната сесия е съсредоточена върху областта на отговорността, която засяга способността за възпиране, защото това е много повече от логистика.

НАТО одобри мерки за засилване на присъствието си в Черно море

НАТО одобри мерки за засилване на присъствието си в Черно море

Програмата включва следене на ситуацията в региона и обучаване на военноморските сили

Това е идентифициране и прилагане на цялата зона на отговорност за осигуряване на способността на Алианса да проектира и поддържа бойна сила, която позволява да се преследват стратегическите и оперативни цели, които са поставени.

Това изисква цялостен правителствен подход със сътрудничеството както на граждански, така и на военни участници в широк кръг области и в други организации.

Обсъждат се предизвикателствата за да може, като началници на отбраната, всеки от присъстващите да осигури допълнителни насоки и насоки към своите столици.

НАТО разполага временно ПВО THAAD в Румъния

НАТО разполага временно ПВО THAAD в Румъния

Актуализира системите Aegis Ashore и отбраняват Алинса от потенциални заплахи

"Последната сесия днес ще е с колегите от средиземноморския диалог. Началниците на отбраната ще обсъдят проектирането на стабилност и ще помогнат за изграждането на капацитет в този регион. Тази година, 2019 г., се отбелязват 25 години политически и военен диалог и практическо сътрудничество с тези нации", обясни Пийч.

Създадена е култура на сътрудничество, увеличава се оперативната съвместимост, взаимното разбирателство и съществено се допринася за национални реформи в областта на отбраната.

Началниците на отбраната предлагат съвети и насоки за текущи и планирани дейности за повишаване на сигурността и стабилността и препоръки за нови дейности.

"Във всяка сесия днес ние сме подкрепени от нашите стратегически командири; Върховен съюзен командващ за Европа, генерал Тод Уолтерс, който току-що ви бе представен и разбира се, върховният съюзен командващ по трансформация, генерал Андре Ланата. И двамата ни стратегически командири ще представят подробни военни стратегически оценки по всички въпроси", коментира председателя на Военния комитет на НАТО, Стюарт Пийч.

И Русия, и НАТО си вярват, че времето е на тяхна страна

И Русия, и НАТО си вярват, че времето е на тяхна страна

Нямат желание и готовност за компромис или прагматизъм