Съветът за сигурност на ООН изработи проект на резолюция за евакуацията на Алепо, който беше предшестван от остро противоречие между позициите на Франция и Русия, предадоха информационните агенции.

Документът ще бъде гласуван днес, 19 декември, в 9 часа нюйоркско време.

Франция внесе в Съвета за сигурност предложение, изискващо евакуацията на хората да бъде доброволна и да бъде осигурен свободен достъп на наблюдатели от ООН до източните райони на Алепо, където все още остават много противници на режима на Башар Асад.

Русия заяви, че ще наложи вето на резолюцията.

"Не можем да подкрепим това и не можем да позволим то да бъде прието." - заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин. По думите му, предложението на Франция е "неизпълнимо и опасно".

Припомняме, Русия, която подкрепя с военни и дипломатически средства режима на Башар Асад, блокира 6 резолюции за спиране на кръвопролитията в Сирия от 2011 г. досега.

След тричасови преговори в Съвета за сигурност по сегашната резолюция е било намерено компромисно решение, но не се съобщава какво съдържа тя.

По-късно беше съобщено, че евакуацията на източните райони на Алепо е възобновена.

През петте години на войната в Сирия са убити над 250 хиляди души, а според данни на ООН над 4.8 милиона са били принудени да напуснат страната, други 6.5 милиона са "вътрешни бежанци" на територията на Сирия.