Русия отхвърли като фалшива информация на агенция "Ройтерс", според която руски институт, контролиран от руския президент Владимир Путин е разработил план за намеса в американските президентски избори през миналата година в полза на Доналд Тръмп, съобщава "Ройтерс".

"Ройтерс" съобщи по-рано, че Руският институт за стратегически изследвания е предоставил рамката и обосновката за това, което американските специални служби са заключили, че е било масиран опит от страна на Русия да се намеси в изборите на 8 ноември миналата година.

Русия разработила план за намеса в US изборите в полза на Тръмп

Русия разработила план за намеса в US изборите в полза на Тръмп

Планът бил разработен от Руския институт за стратегически изследвания на Решетников

Русия многократно е отричала намеса в американските избори. Кремъл и Руският институт за стратегически изследвания не са отговорили на исканията на "Ройтерс" за коментар относно документите преди публикацията на агенцията, но днес институтът излезе с изявление, в което се посочва, че информацията била фалшива.

"Изглежда, че в тяхното конспиративно съзнание авторите на тази заблуда не вземат предвид реалността, съпоставяйки я с техните желани фантазии, за да привлекат отново внимание върху темата ... за "участието" на Русия в предизборната кампания в САЩ", коментира директорът на руския институт Михаил Фрадков.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна отбеляза, че хората не трябвало да обръщат внимание на информации, базирани на анонимни източници.

"Не знам нищо за това, мога само да кажа, че седем анонимни източници не струват колкото един истински", посочил Песков.

Документите, до които са се добрали американските специални служби, са били от ключово значение за заключението на администрацията на Барак Обама, че Русия е предприела компания с фалшиви новини и е извършила кибератаки срещу Демократическата партия и предизборния щаб на Хилари Клинтън.