Руски правителствен мозъчен тръст, контролиран от президента Владимир Путин, е разработил план за намеса в американските президентски избори през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп и да подкопае вярата на избирателите в американската избирателна система. Това са заявили трима настоящи и четирима бивши американски правителствени служители пред "Ройтерс".

Те описват два секретни документа на мозъчния тръст, предоставящи рамка и обосновка за това, което американските разузнавателни служби са заключили, че е било интензивно усилие от страна на Русия да се намеси в изборите, провели се на 8 ноември. Американските разузнавателни служби са получили след изборите документите, изготвени от Руския институт за стратегически изследвания, чието седалище е в Москва.

Институтът е управляван от пенсионирани служители на руското външно разузнаване, назначени от кабинета на Путин.

Русия отрича да има пръст в президентските избори в САЩ

Русия отрича да има пръст в президентските избори в САЩ

Информацията на "Ройтерс" била фалшива

Първият документ на руския институт е бил стратегически, написан през юни миналата година, който е циркулирал на най-високо равнище в руското правителство, но не е бил адресиран до конкретни лица.

Той препоръчва Кремъл да започне пропагандна кампания в социалните медии и финансираните от руската държава световни медии за насърчаване на американските избиратели да изберат президент, който би предприел по-мека линия към Русия в сравнение с администрацията на Барак Обама, уточнили седемте американски официални лица.

Втори документ на института, изготвен през октомври и разпространен по същия начин, предупреждава, че кандидатът за президент на Демократическата партия Хилари Клинтън вероятно ще спечели изборите. Поради тази причина, изтъква се в документа, е по-добре за Русия да прекрати пропагандата си в полза на Тръмп и вместо това да засили информациите за избирателни измами, за да подкопае легитимността на американската избирателна система и да накърни репутацията на Клинтън в опит да подкопае нейния президентски мандат.

Настоящите и бившите американски правителствени служители са пожелали да останат анонимни заради това, че руските документи са класифицирани. Те са отказали да разкрият как САЩ са се добрали до тях. Американските специални служби също са отказали да ги коментират.

Путин отрече по-рано да се е месил в американските президентски избори.

Документите бяха от основно значение за заключението на администрацията на Обама, че Русия е провела кампания с "фалшиви новини" и е извършила кибератаки срещу Демократическата партия и предизборния щаб на Хилари Клинтън.

"Путин следваше тази цел през цялото време и той поиска институтът да му изготви пътна карта", изтъкнал един от източниците, който е бивш висш служител в американските специални служби.

Според Тръмп действията на Русия не са повлияли по никакъв начин върху резултатите от надпреварата за Белия дом. Продължаващите разследвания на Конгреса и ФБР за руската намеса досега не са предоставили ясно доказателство, че сътрудници на Тръмп са взели участие в руските опити за промяна на изхода от изборите.

Четирима от източниците на "Ройтерс" са уточнили, че подходът, очертан в стратегическия документ от юни, бил разширяване на опитите, започнали от хората на Путин още през март 2016 г. Тогава Кремъл е инструктирал финансирани от държавата медии, включително международни платформи като RT (Russia Today) и сайта Sputnik, да започнат да генерират позитивни информации за стремежа на Тръмп да стане американски президент.

Петима от американските официални лица са определили руския институт като външнополитически мозъчен тръст на Кремъл.

Директор на института, когато документите са били написани, е бил Леонид Решетников, който се е издигнал до ранг генерал-лейтенант в 33-годишната си кариера в руското външно разузнаване. След като Решетников се е пенсионирал от института през януари, Путин е назначил неговия заместник Михаил Фрадков. Той е бил директор на руското външно разузнаване от 2007 до 2016 г.

Припомняме, че Решетников нашумя у нас по време на предизборната кампания за президентските избори в България през миналата година. Според различни информации лидерът на БСП Корнелия Нинова се е срещала с него и е съгласувала с него кандидатурата на Румен Радев, който впоследствие беше избран за президент. Нинова категорично отрече да е съгласувала с него кандидатурата на Радев. Той обаче я обвини в лъжа.