Руското външно министерство определи като "измислена" появила се информация, че руската армия е пресякла границата с Грузия и дори е е окупирала част от територията й, съобщава "Спутник".

Говорителят на ведомството Мария Захарова посочи, че отново се създава "изкуствен смут" относно предполагаеми посегателства срещу границата между Южна Осетия и Грузия.

Разпространява се един мит, че руснаците и осетинците изместват границата и настъпват в грузинска територия, заяви тя и допълни, че Русия е обвинявана, че придължава дългосрочната си кампания за "разделяне и завладяване на грузинската държава".

Захарова подчерта, че в този контекст руските граничари на границата между Южна Осетия и Грузия съгласно споразумението между Москва и Шинвали "не извършват никаква работа" в зоната.

Южна Осетия готви референдум за присъединяване към Русия

Южна Осетия готви референдум за присъединяване към Русия

Президентът на Южна Осетия Леонид Тибилов

Според нея подвеждащата информация, че Русия продължава дипломатическата си военна кампания, за да завладее Грузия, се разпространява от грузински и западни журналисти и политици предвид 11-тата годишнина от конфликта, започнал през 2008 г.

Южна Осетия е стара грузинска територия, която обяви отцепването си от Грузия малко преди разпадането на СССР.

На 8 август 2008 г. Грузия нахлу в Южна Осетия и нападна с тежка артилерия столицата Шинвали - тогава под протекцията на руските сили. Русия изпрати своя армия и успя да прогони грузинските военнослужещи от републиката. В края на същия месец тя призна независимостта на Южна Осетия.

Президентът на Грузия призова Русия да не се поддава на радикални провокации

Президентът на Грузия призова Русия да не се поддава на радикални провокации

Парадокс е съседна страна да реагира на сили, определени от самата нея като радикални