Руският сенатор Алексей Пушков отговори на изявление на Държавния департамент на САЩ по повод посещението на руския президент Владимир Путин в Крим, съобщават руските медии.

"Предлагам на Държавния департамент вместо изявления за Крим да разкажат как без какъвто и да е референдум откъснаха с бомби и ракети Косово от Сърбия. А Крим е бил руски още тогава, когато САЩ не са съществували: успяха да се отделят от Великобритания само със силата на оръжието и незаконосъобразно. Нищожен документ", написа Пушков в профила си в "Туитър".

Русия никога няма да върне Крим на Украйна, отсече Путин

Русия никога няма да върне Крим на Украйна, отсече Путин

"Такива обстоятелства не съществуват и никога няма да съществуват"

По-рано американското външно министерство публикува документ, озаглавен "Крим - това е Украйна". В текста се осъжда посещението на Путин на полуострова, а руските претенции за тази територия се определят като лъжовни. Също така се отбелязва, че на референдума хората в Крим са гласували под "внимателното наблюдение на въоръжени руски военнослужещи".

Крим беше анексиран от Русия през 2014 г. след преврата в Киев, до който доведоха протестите на Майдана. Според Путин въпросът за Крим "е окончателно затворен".

Лондон призова санкциите срещу Русия да останат до връщането на Крим

Лондон призова санкциите срещу Русия да останат до връщането на Крим

В статията Джонсън прави оценка на събитията