Руското посолство в Израел ще отвори филиал в Йерусалим като част от споразумение с града, са заявили в петък от посолството и служител на израелското външно министерство, цитирани оТ Ройтерс.

Руското посолство в Израел заяви в изявление, че сделката за парцел в Западен Йерусалим, който Русия е закупила през далечната 1885 г., е била подписана с общината на Йерусалим на 18 май след продължил години процес. Имотът ще се използва за изграждане на комплекс от сгради, които ще обслужват консулския отдел на посолството, се казва в съобщението.

Статутът на Йерусалим - дом на места, свещени за християни, евреи и мюсюлмани - е една от най-големите пречки за постигането на мирно споразумение между Израел и палестинците.

Израел, който окупира Източен Йерусалим във война в Близкия изток през 1967 г. и по-късно го анексира, смята града за своя вечна и неделима столица. Палестинците искат източната част на града като столица на бъдещата им държава.

Международната общност не признава израелския суверенитет над целия град, вярвайки, че статутът на Йерусалим трябва да бъде решен чрез преговори.

Докато повечето чуждестранни посолства се намират в Тел Авив, четири страни отвориха свои в Йерусалим, след като Съединените щати признаха града за столица на Израел през 2017 г.

Този ход, който преобърна десетилетия политика на САЩ, зарадва Израел и ядоса палестинците, които твърдят, че това нарушава международното право и може да унищожи перспективите за независима палестинска държава, съществуваща заедно с Израел.

По време на изявлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп руският президент Владимир Путин изрази сериозна загриженост и каза, че "подобни стъпки могат да анулират перспективите за мирен процес в Близкия изток".

Но в изявлението на руското посолство в петък се казва, че откриването на филиал в Йерусалим "е в съответствие с непроменения курс на страната ни към справедливо уреждане на проблема в Близкия изток".

Израел зове Русия да си премести посолството в Йерусалим

Израел зове Русия да си премести посолството в Йерусалим

Русия обяви, че разглежда Йерусалим като столица на Израел, така че постъпката би била естествена