Русия, ръководена от принципа на реципрочност, обяви за персона нон грата дипломат от австрийското посолство в Москва след решението за експулсиране от страната на служител на руската дипломатическа мисия във Виена. Това се казва в коментар на руското външно министерство, цитиран от ТАСС.

Австрия гони руски дипломат за промишлен шпионаж
Обновена

Австрия гони руски дипломат за промишлен шпионаж

Счита, че работата му противоречи на Виенската конвенция

"На 24 август посланикът на Австрия в Москва Йоханес Айгнер беше извикан в Министерството на външните работи на Русия. На посланика беше връчен решителен протест във връзка с необоснованото решение на австрийската страна да отнеме акредитацията на руския дипломат и да поиска да напусне територията на Република Австрия. Ръководейки се от принципа на реципрочността, за персона нон грата беше обявен дипломат от посолството на Австрийската република в Руската федерация", посочват от руското външно ведомство.

По-рано днес австрийското външно министерство заяви пред ТАСС, че властите на страната са решили да експулсират руски дипломат, чиято дейност противоречи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Руското посолство във Виена отговори, че подобно решение било възмутително и изрази увереност, че огледалната реакция на Москва няма да закъснее. Те също така посочиха, че подобни действия били вредни за конструктивните руско-австрийски отношения.

Австрийското издание Kronen Zeitung уточни, че руският дипломат е заподозрян в промишлен шпионаж, като събирал информация чрез австрийски гражданин в едно от австрийските високотехнологични предприятия.