Кремъл заяви, че хората трябва да се вслушат в предупреждението на президента Владимир Путин, че Западът ще се сражава директно с Русия, ако позволи на Украйна да нанася удари по руска територия със западни ракети с голям обсег, съобщава "Ройтерс".

Изказването му бе в отговор на въпрос дали решението да се позволи на Киев да продължи с подобни удари може да накара Москва да промени позицията си относно ядрените опити.

Русия няма да тества ядрено оръжие, докато Съединените щати се въздържат от такива тестове, увери вчера заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, който отговаря за руската политика за контрол на оръжията. Думите му дойдоха след спекулации, че Кремъл може да се откаже от своя постсъветски мораториум за ядрени опити.

"Моля, чуйте отново и прочетете изявленията, които президентът направи по този въпрос - имам предвид по темата за евентуално разрешение за използване на западни оръжия дълбоко на територията на Русия", настоя говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, запитан дали позицията, изложена от Рябков, може да се промени.

"Изявлението, което президентът направи в Санкт Петербург. Там много ясно е заявена позицията на Руската федерация".

В своя реч в Санкт Петербург на 12 септември Путин обяви: "Ако решението за ракетите бъде взето, това ще означава пряко участие на страните от НАТО, САЩ и европейските страни във войната в Украйна и това, разбира се, значително променя самата същност, самата природа на конфликта".

Русия няма да прави ядрени тестове, ако и САЩ се въздържат от такива

Русия няма да прави ядрени тестове, ако и САЩ се въздържат от такива

Все пак полигонът в Нова Земля е готов за възобновяване на пълномащабни ядрени тестове

По негови думи Русия ще бъде принудена да вземе "подходящи решения" въз основа на новите заплахи.

Путин не уточни какви биха могли да бъдат тези мерки, но в миналото е говорил за възможността враговете на Запада да бъдат въоръжени с руски оръжия, за да бъдат нанесени удари по западни цели, а през юни спомена разполагане на конвенционални ракети на разстояние за нанасяне на удар по Съединените щати и техните европейски съюзници.

Русия - най-голямата ядрена сила в света - в момента преразглежда своята ядрена доктрина - обстоятелствата, при които Москва би използвала ядрени оръжия.

В Санкт Петербург през юни Путин заяви, че Западът греши, като смята, че Русия никога няма да използва ядрени оръжия, и подчерта, че ядрената доктрина на Кремъл не трябва да се приема с лека ръка.

"По някаква причина Западът вярва, че Русия никога няма да ги използва", отбеляза той в отговор на въпрос за риска от ядрена ескалация заради Украйна.

Русия обвини САЩ, че тласкат света към използване на ядрени оръжия

Русия обвини САЩ, че тласкат света към използване на ядрени оръжия

Международният режим за контрол на оръжията е подкопан