Отговорът на Москва на забраната на Литва за транзит на стоки, санкционирани от ЕС, до руския анклав Калининград, няма да е само с дипломатически, но и с практически характер. Това обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от "Ройтерс".

"Един от основните въпроси беше дали отговорът ще бъде единствено дипломатически. Отговорът: не", подчерта тя на седмичния си брифинг.

Отговорът няма да бъде дипломатически, а практически, отбеляза Захарова. Тя обаче не пожела да уточни естеството на практическите мерки, които Русия планира да предприеме срещу Литва.

Вчера секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патуршев предупреди, че страната му ще отговори на забраната на Литва по такъв начин, че гражданите на балтийската страна да ги заболи.

Русия заплаши Литва да я заболи заради Калининград

Русия заплаши Литва да я заболи заради Калининград

Враждебните действия на Вилнюс показали, че Москва не може да се довери на Запада

Той поясни, че се разработват подходящи мерки в междуведомствен формат, които ще бъдат предприети в близко бъдеще. Последствията от тях ще имат сериозно отрицателно въздействие върху населението на Литва, закани се сподвижникът на Путин.

Калининград, бивше пристанище на Кьонигсберг - столица на Източна Прусия, е превзет от Червената армия през април 1945 г. и е предаден на Съветския съюз след Втората световна война. Той е разположен между двете страни членки на НАТО - Полша и Литва.

Литва поясни, че забраната за транзит на санкционирани стоки през нейна територия е просто изпълнение на санкциите на ЕС - набор от мерки, предназначени да накажат Путин за инвазията му в Украйна.

От своя страна, руското външно министерство извика посланика на ЕС в Москва Маркус Едерер заради ситуацията, която Кремъл определи като повече от сериозна. Той обясни, че Литва не предприема едностранни мерки, а прилага санкциите на ЕС.

Кремъл се закани на Литва заради забранения транзит на руски стоки до Калининград

Кремъл се закани на Литва заради забранения транзит на руски стоки до Калининград

Решението било безпрецедентно и незаконно