Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" призова за независимо разследване на съобщенията, че при руски въздушни удари в Сирия са загинали стотици цивилни, съобщава "Ройтерс".

"Амнести" обвини Русия, че по "срамен" начин не признава за жертвите.

"Руските власти твърдят, че техните сили са поразявали само "терористични" цели в Сирия въпреки доказателствата, че само при шест от нападенията са загинали най-малко 200 цивилни в Хомс, Идлиб и Алепо в периода септември-ноември 2015 г.", твърдят от "Амнести интернешънъл".

"След някои от нападенията те отговаряха на съобщенията за цивилни жертви, като отричаха да са убивали цивилни, след други те просто запазваха мълчание", посочват още правозащитниците.

В нов доклад на "Амнести" за цивилните жертви се изтъкват доказателства, че Русия може да е използвала забранени касетъчни боеприпаси и неуправляеми бомби в населени жилищни райони.

Въз основа на интервюта с очевидци и оцелели при въздушните удари в доклада се казва, че руските власти е възможно също "да са излъгали, за да прикрият цивилните загуби в джамия при един от въздушните удари, както и в полева болница при друг".

"При някои руски въздушни удари изглежда директно са били нападани цивилни или цивилни обекти, като са били удряни жилищни райони без никаква явна военна цел и дори медицински обекти, в резултат на което са загинали или са били ранени цивилни. Подобни нападения могат да са равносилни на военни престъпления", изтъкват от "Амнести интернешънъл".