Русия предполага, че санкциите срещу нея от Съединените щати и техните съюзници ще продължат много години, но изтъкна, че влиянието на САЩ върху световната икономика отслабва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Песков коментира интервю, в което помощник държавният секретар на САЩ по енергийните ресурси Джефри Паят заяви, че Вашингтон се стреми да намали наполовина приходите на Русия от петрол и газ до края на десетилетието.

"Не се съмняваме, че тези санкции ще продължат много години. Дори и без изявления на уважавания представител (на САЩ), ние вече знаехме това. Предполагаме това, когато формулираме своята линия", посочи той.

Путин очаква засилване на антируските санкции

Путин очаква засилване на антируските санкции

С мерките обаче Западът се самонаказал, според президента

Русия често се хвали, че нейната икономика се е оказала по-устойчива от очакваното предвид безпрецедентните западни санкции заради войната в Украйна.

Страната обаче е изправена пред постоянна инфлация и недостиг на работна ръка, а нейният икономически растеж, който възлизаше на 5% на годишна база през октомври, се основава предимно на огромно увеличение на военното производство.

"Не се съмняваме и че Съединените щати ще продължат да се опитват да оказват натиск върху Русия и цялата система на търговско-икономически отношения, като по същество ще разрушат формата на тези отношения", допълни Песков.

За да компенсира спада в търговията със Запада, Русия се насочва към Китай, Индия и други пазари в Близкия изток, Азия, Африка и Латинска Америка.

"Световната икономика не се ограничава до икономиката на САЩ", изтъкна Песков и отбеляза, че Китай догонва САЩ.

"Светът е много по-разнообразен от Съединените щати, така че американоцентричният свят свършва и започва период на разнообразие, включително в международните икономически отношения", заключи той.

Песков: Русия може да издържи с години на още западни санкции

Песков: Русия може да издържи с години на още западни санкции

Според него руската икономика се адаптира добре към годините на западни санкции