Британският външен министър Борис Джонсън обвини Русия, че се опитва да прикрива използването на газ зарин от правителството на сирийския президент Башар ал Асад, като допълни, че поведението на Москва подкопава консенсуса срещу химическите оръжия, съобщава "Ройтерс".

Доклад на ООН, публикуван вчера, установи, че правителството на Асад е виновно за химическата атака в сирийския град Хан Шейхун през април, при която загинаха над 80 души и предизвика ответна атака на САЩ с крилати ракети срещу сирийска военновъздушна база.

Коментирайки публикувания доклад, Джонсън призова международната общност да държи отговорно правителството на Асад.

ООН обвини армията на Асад в употреба на химическо оръжие

ООН обвини армията на Асад в употреба на химическо оръжие

Атака със зарин в град Хан Шейхун...

Той също така ожесточено нападна Русия, която помогна за сключването на споразумение през 2013 г., съгласно което Асад се съгласи да унищожи запасите от химически оръжия на Сирия.

"Русия многократно се опита да подрие усилията да се стигне до истината за атаката в Хан Шейхун", изтъкна британският първи дипломат в изявление, като допълни: "Русия постоянно избираше да прикрива Асад."

"Това поведение може само да подкопае глобалния консенсус срещу използването на химически оръжия. Призовавам Русия да спре да прикрива своя отвратителен съюзник и да спази ангажимента си да гарантира, че химическите оръжия никога няма да бъдат използвани отново", подчерта още Борис Джонсън.

Тилърсън: САЩ искат обединена Сирия без Асад

Тилърсън: САЩ искат обединена Сирия без Асад

Дипломатът също не пропусна да разкритикува Иран

Русия защити сирийския държавен ръководител срещу твърденията на САЩ, че неговите сили са извършили атаката в Хан Шейхун, твърдейки, че няма доказателства. Русия твърди, че химическите оръжия, които избиха цивилни, принадлежат на бунтовниците, а не на правителството на Асад.

Сирийското правителство многократно отрича използването на химически оръжия по време на продължаващата от повече от 6 години война в страната. Москва подкрепя сирийските правителствени сили срещу бунтовниците и терористите във войната.