Русия призова да бъде наложено оръжейно ембарго на Грузия.
Междувременно Европейският съюз се приготвя за срещата в Брюксел, на която ще бъдат дискутирани евентуални санкции срещу Москва.

Външният министър на Русия Сергей Лавров призова днес да бъде наложено ембарго на Грузия, докато на власт е президентът Михаил Саакашвили, съобщи Си Ен Ен. Лавров каза още, че Западът ще направи грешка с „историческо значение", ако продължава да подкрепя Грузия.

Коментарът на руския външен министър беше направен в деня, в който ЕС се събира в белгийската столица, за да реши как да отговори на решението на Москва да признае отцепилите се региони от Грузия - Абхазия и Южна Осетия за независими.

Освен това Русия не е изтеглила напълно войските си от Грузия, след сблъсъците между двете страни миналия месец.

„Ако Съединените щати и техните съюзници в края на краищата изберат режима на Саакашвили, който не си извади поука от събитията в Южна Осетия ... те ще направят грешка с „историческо значение", заявява Лавров, цитиран от агенция „Интерфакс".

Лавров каза още, че Русия ще продължи да взима мерки срещу управлението на Саакашвили „за да гарантира, че режимът няма да върши отново зло". Той поиска оръжейно ембарго за Грузия.

„Преди всичко би било редно да се наложи ембарго на доставките на оръжия за този режим, докато се чака пристигането на ново управление, което да превърне Грузия в нормална държава", е казал още Лавров, според Интерфакс.