Министерството на отбраната на Русия публикува видеоклип, на който е заснето изпитанието на нова модернизирана система за противоракетна отбрана (ПРО).

Изпитанията са се провели на военния полигон Сари-Шаган в Казахстан. Отбелязва се, че модернизираната ПРО система успешно е поразила условната цел, съобщават руските медии.

Въпросната ПРО система отбранява руската столица Москва от въздушно-космически нападения, уточняват от руското военно ведомство. Също така сред задачите на ПРО-то е да оказва помощ на системите за предупреждение за ракетна атака и контрол на космическото пространство.

Понастоящем за отбраната на Москва отговаря ПРО системата А-135. Нейното разработване е започнало през 1971 г., а първите изпробвания са били проведени през 1979 г. А-135 се състои от радара "Дон-2Н" в Софрино в Московска област, командно-изчислителен пункт 5К80 в Пушкино и няколко стрелкови комплекса, оборудвани със системи 53Т6 за ниско прихващане.

През 2014 г. са започнали изпитанията на новата противоракетна система А-235.

Още през януари от руските въздушно-космически сили обявиха, че в рамките на две или три години ще бъде тествана нова противоракетна система с малък обсег на действие.

Назоваха смъртоносните руски оръжия на бъдещето

Назоваха смъртоносните руски оръжия на бъдещето

Концентрират се върху стратегическите ядрени сили и високоточните оръжия

По думите на началника на отдела за бойни алгоритми и програми на ПРО полковник Илдар Тагиев, през следващите години количеството на изпитателните изстрелвания на полигона Сари-Шаган ще се увеличи с няколко пъти.

Говорейки за средствата за прихващане, които днес са на въоръжение в руската армия, Тагиев отбеляза, че те нямали аналози в света.