Приоритетното направление на държавната програма на Русия за въоръжението в периода 2018-2025 г. ще бъде разработването на стратегическите ядрени сили и високоточните оръжия. Това обяви в интервю руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов, цитиран от руските медии.

Русия се хвали със сателити убиийци

Русия се хвали със сателити убиийци

Тече космическа военна надпревара

Той припомнил, че ядрените сили са главният възпиращ фактор за евентуална агресия срещу Русия.

"Нашият ракетно-ядрен щит трябва да бъде надежден, така че никой дори да не си помисля да изпробва нашата сила", натъртил Борисов.

Що се отнася до високоточните оръжия, те, според заместник-министъра, започвали да играят все по-голяма роля в съвременните местни конфликти.

"Без съмнение, ново развитие ще получи роботиката, като обща тенденция - за провеждането на военни операции без участието на човека. И въпреки че има още много време до появяването на високоинтелигентни системи, роботите вече са нещо нормално", добави Борисов.

В САЩ назоваха най-мощните оръжия на Русия

В САЩ назоваха най-мощните оръжия на Русия

Те представлявали потенциална опасност за САЩ и съюзниците им

Той изразил увереност, че до 2025-2026 г. в Русия ще се появят нови видове оръжия, които ще доведат до сериозни промени в стратегията и тактиката на сраженията.

През септември руският вицепремиер Дмитрий Рогозин посочи, че държавната програма може да бъде приета преди края на годината, а акцентът в нея няма да бъде върху модернизацията, а върху създаването на нови оръжия.