Космическите войски на Русия успешно са изпитали маневриращ сателит, способен да лети до други орбитални апарати, да ги инспектира и при необходимост да ги прихваща. Това обявиха от руското военно министерство, цитирани от в. "Известия".

Уточнява се, че по време на изпитанията, сателитът се отделил от околоземна платформа "Космос-2519", пусната на 23 юни 2017 г. Апаратът, след като променил орбитата си, се върнал на платформата и я инспектирал.

В САЩ назоваха най-мощните оръжия на Русия

В САЩ назоваха най-мощните оръжия на Русия

Те представлявали потенциална опасност за САЩ и съюзниците им

В резултат на изпитанията по управлението на маневриращ военен спътник, са били тествани наземни и орбитални средства, както и методи за балистични изчисления и софтуер. Също така е била потвърдена възможността за автоматично откачване на сателита от платформа, дистанционното управление на полета му и използването на оборудването на борда.

Подобни сателити убийци, предназначени не само за наблюдение на други апарати, но също и за прихващането им, ще станат важен елемент от руската орбитална фракция, изпълнявайки сдържаща роля в космическата военна надпревара.