Русия ще намери начини да продължи продажбата на ирански петрол, дори и след като санкциите на САЩ влязат в сила през следващата седмица. Това обяви руският енергиен министър Александър Новак в интервю за "Файненшъл таймс".

"Въпреки ембаргото, Москва възнамерява да "продължи да развива" търговията си с ирански петрол съгласно споразумението петрол срещу стоки от 2014 г., което му позволява да препродаде стоките на трети страни.

САЩ позволяват на 8 страни да заобикалят санкции и да купуват петрол от Иран

САЩ позволяват на 8 страни да заобикалят санкции и да купуват петрол от Иран

Това са близки съюзници, включително Япония, Южна Корея, Индия и вероятно Китай

"Смятаме, че трябва да търсим механизми, които да ни позволят да продължим да развиваме сътрудничеството с нашите партньори, с Иран", коментира Новак, но отказал да коментира евентуалното увеличение на търговските обеми след влизането в сила на санкциите.

Руският министър обаче заявил, че Русия ще изчака до следващата седмица, за да "потвърди определено", че търговията с петрол ще се възобнови.

По-рано днес американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че осем страни, които значително намаляват вноса на петрол от Иран, могат да очакват да бъдат временно освободени от санкциите срещу износа на петрол от Иран, които ще влязат в сила в неделя в 23:59 часа източно американско време.

Според по-ранна информация Китай, Япония, Индия, Южна Корея, Ирак и Турция ще бъдат сред страните, на които е разрешено да купуват ирански суров петрол. Сред тях обаче не е Европейският съюз.

Техеран: Решението на САЩ за 8-те страни показва, че не могат без ирански петрол

Техеран: Решението на САЩ за 8-те страни показва, че не могат без ирански петрол

Иран не знае, кое решение е постоянно и кое е само временно