Руският министър на външните работи Сергей Лавров ще посети Венецуела в петък, показвайки подкрепа за президента Никола Мадуро, социалист, който Вашингтон иска да свали от власт, съобщава "Ройтерс".

Русия помогна на Мадуро да преодолее политическа криза, тъй като САЩ удариха Каракас със санкции и подобно на десетки други страни признават опозиционния политик Хуан Гуайдо като легитимен временен лидер на Венецуела.

Москва обяви санкциите на САЩ за незаконни и вредни, докато опозицията на Венецуела призова Вашингтон да засили натиска върху Русия за икономическата, дипломатическата и военната подкрепа на Мадуро.

Лавров, външен министър от 2004 г., лети за Латинска Америка в сряда, спира в Куба, преди да се отправи към Мексико в четвъртък и Венецуела на следващия ден.

Неговото пътуване е след обиколка на американския държавен секретар Майк Помпео в четири бивши съветски репиблики - Украйна, Беларус, Казахстан и Узбекистан - регион, който Москва определя като свой заден двор.

Санкциите срещу Мадуро във Венецуела действат, според опозицията

Санкциите срещу Мадуро във Венецуела действат, според опозицията

Има срастване между власт и престъпност, предупреди тя

Във Венецуела Лавров ще се срещне с Мадуро, както и с вицепрезидента Делси Родригес и външния министър Хорхе Ареаса за преговори за по-задълбочено сътрудничество в областта на енергетиката, минното дело, транспорта, селското стопанство и отбраната, съобщиха от външното министерство на Русия.

"Програмата включва обсъждане на стъпки ... за противодействие на незаконните едностранни санкции, които влошават социално-икономическата ситуация във Венецуела", заяви говорителят на министерството Мария Захарова.

Миналата година САЩ засилиха дипломатически натиск върху Венецуела и наложиха санкции срещу държавната петролна компания. Опозицията на Венецуела оспори легитимността на преизбирането на Мадуро за втори мандат през 2018 г., а лидерът на опозицията Гуайдо се обяви за временен президент през януари миналата година, спечелвайки подкрепата на Вашингтон и други страни.

Мадуро остава на власт, подкрепен от военните, както и от Русия, Китай и Куба.

В Мексико, Лавров ще се срещне с външния министър Луис Ебрард Касабон, за да обсъди икономическите и търговските връзки, както и сътрудничеството с Общността на Латинска Америка и Карибските държави. В Куба, Лавров ще се срещне със своя колега Бруно Родригес Парила, допълва Захарова.

Помпео призова света да сложи край на тиранията на Мадуро

Помпео призова света да сложи край на тиранията на Мадуро

Помпео поиска сътрудничество за сваляне на Мадуро